Почиње Дијамантска лига, Ивана Шпановић скаче од Рима

Митингом у Дохи у петак почиње Дијамантска лига, најважније такмичење за атлетичаре. Прочитајте како се добијају поени и која ће такмичења бити најинтересатнија. Наша најбоља атлетичарка Ивана Шпановић пропустиће првa три минитинга, а на залетишту ће бити у Риму.

Овогодишњи атлетски круг почиње првим митингом Дијамантске лиге у Дохи, а завршава се на истом стадиону на Светском првенству.

Занимљиво је да се најважније такмичење летње сезоне одржава у јесен. Овогодишње Светско првенство је у периоду када већина атлетичара завршава своју сезону, 27. септембра. Биће то изазов и за тренере и за атлетичаре.

Можда су појединци из тог разлога већ отворили сезону „пребрзо", како би опустили форму и накнадно је темпирали за јесен.

400 метара

Ниједан атлетичар није брже истрчао прву трку у сезони на 400 метара. Американац Мајкл Норман се са 43 секунде и 45 стотинки приближио светском рекорду Ван Никерка на само 42 стотинке, док је Шона Милер са Бахама истрчала 49.05, брже него златна Филис Френсис са последњег светског првенства у Лондону.

Како до поена

Дијамантску лигу чине квалификациони митинзи који се у четири месеца одржавају на три континента, а финални су у Цириху и Бриселу.

Победник на квалификационом митингу осваја осам поена, другопласирани седам, а до осмог места сваки атлетичар по поен мање. У финалу ће са линије сто и сто десет метара стартовати осам финалиста, на 400 и 200 метара по седморо, а на средњим пругама и у техничким дисциплинама по 12 такмичaра.

Митинг у Дохи и стадион Калифа ће по јубиларни десети пут угостити светске атлетичаре.

Муке домаћих фаворита

Домаће звезде Абдерахам Самба и Мутаз Баршим, неће учествовати јер на програму нису њихове дисциплине.

Самба је на 400 са препонама у првој трци ове сезоне истрчао 47.51 секунди и најавио потенцијално обарање чувеног светског рекорда Кевина Јанга из 1992. године од 46.78 секунди.

Баршим се после повреде враћа на скакалиште за вис тек у наставку сезоне.

Скок с мотком за мушкарце

Први митинг доноси окршај олимпијског првака Тиага Браз Силве и актуелног светског шампиона Сема Кендрикса у скоку мотком. Биће ово њихов први скок у сезони, а једини од свих пријављених такмичара имају прескочену висину од шест метара.

Седмоструки освајач дијаманта Рено Лавинели из Француске није пријављен.

Скок у даљ за жене

На програму је и дисциплина скок удаљ за жене. Наша репрезентативка Ивана Шпановић није пријавила наступ, а фавориткиње за најдаљи скок су американка Тиана Бартолета и Катарин Ибаргуен из Колумбије која је прошле сезоне направила сензацију објединивши титуле победника Дијаматске лиге у троскоку и скоку удаљ.

Шта још гледамо у Дохи

На програму су још 800 и 200 метара за мушкарце и жене, бацање кугле и диска за мушкарце, 3000 и 400 метара са препонама за жене.

Победник сваког од квалификационих митинга осваја десет хиљада долара, а освајач Дијамантске лиге 50 хиљада долара.

Следећи митинг је у Шангају 18. маја.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво