Таргат промотер Београдског мартона за РТС: Деци је потребно да знају како да се баве спортом

У недељу се одржава 32. Београдски баратон под слоганом „Трчи, уживај и помози некоме“. Учешће је најавило рекордних 8.000 такмичара. Поред маратона биће одржан и полумаратон, као и Трка задовољства. Промотер је Кенијац Пол Таргат, који је заједно са Директором маратона Дејаном Николићем био гост Јутарњег програма.

Београд неће личити на себе. Многе улице ће бити затворене јер ће њима проћи хиљаде трача, учесника 32. Београдског маратона. Манифестације од које очекујемо много и која већ више од 3 деценије и Београђанима и учесницима трка, нуди много. Гости Јутарњег програма били су Дејан Николић, директор маратона и овогодишњи промотер прослављени атлетичар Пол Тергат. 

Мање од 24 сата пре Маратона. Промотер је стигао, такмичари у завршним припремама. Рекло би се све је спремно. Колико је још посла пред директором Маратона? Шта се ради у последња 24 сата?

„У току су припреме за завршну фазу организације 32. Београдског маратона. Ми смо у задњих месеци и недеља радили да у техничком смислу и у сваком другом погледу 32. Београдски маратон буде успех. Већ је попуњен лимит, имамо око 8.000 пријављених такмичара за маратон и полумаратон, што је повећање од преко десет посто у односу на предходну годину. Што сматрамо да је добро, и за догађај и за људе који се баве трчањем. Добро је и као порука да се све више људи бави трчањем. Имамо велико повећање учесница, што је такође значајно", рекао је поред осталог директор Београдског маратона Дејан Николић.

Вама није први пут да сте у Београду, али има градова за које вас вежу и лепше успомене, какве су импресије данас о Београду?

"За мене је ово једно дивно место, које волим да посећујем. Када сам први пут био овде, заљубио сам се у овај град. Најважније је да људи виде шта се овде дешава и да се на један начин настави та култура трчања. Живимо у све већим градовима и нашој деци је потребно да знају како да се баве спортом и да их укључимо у то. Због тога је маратон потрбан једном оваквом граду да подстакне младе да се баве спортом."

 

Разноликост националност на Београдском маратону је једна од његових лепота. Због неких других карактеристика Београдски маратон је ове године добио чак два признања. Једно је посебно важно да ће бити у групи квалификационих. Шта то значи?

"Та признања су од две најзначајније организације. Прво признање добили смо у Атини у новембру прошле године од Светског удружења маратона и уличних трка и зове се Маратонски оскар, за друштвено одговорно пословање, које између осталог подразумева и рад на хуманитарном пољу и укључивање што ширег круга људи различитих категорија у трчање. Друго признање дошло је од организације „Ворд маратон мејџрс", то је шест највећих и најзначајнијих маратона на свету. То су Њујорк, Лондон, Бостон, Чикаго, Берлин и Токијо, који су одабрали да Београдски маратон буде квалификациони од следеће године, а од 2021. године и за Мастерс светско првенство у једном од тих градова", додао је Директор Београдског маратона.

Помену ли смо да на маратон долазе и они који учествују не да би постигли рекорт и освојили награду, него како и слоган каже "Трчи, уживај и помози неком". Можда су и те споредне маратонске активности и вама посебно важне, с обзиром да сте били амбасадор УН у борби против глади. Како успевате да испратите и све оно што прати централну манифестацију, односно сам маратон?

„Већина младих људи треба да схвати да за овај спорт не треба велики таленат, да је то дар. Ја сам то схватио када сам почео да се такмичим у сениорској конкуренцији. Светски програм за борбу против глади даје такву могућност да се промовише кроз спорт и сада сам члан многих организација. Председник сам нашег националног олимпијског комитета. Члан Међународног олимпијског комитета", закључио је пол Таргат.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво