Медаља из Француске увертира за Шведску

Млађе сениорско такмичење у атлетици одржава се од 11. до 14. јула у Шведској. Атлетичарке Црвене звезде и Војводине Ања Лукић и Милица Емини међу првима су оствариле норму.

На стази је нова, млада генерација атлатичара. Препонашице Ања Лукић и Милица Емини учеснице су светских и европских такмичења, а последње медаље за Србију освојиле су почетком године на млађем сениорком такмичењу у француском граду Мирамасу.

Препонашко ривалство траје од пионирских дана, а током трке, нападне ноге на препонама у равни су до самог циља. Неизвесност која ће бити боља померала је њихове личне рекорде до обарања државних јуниорских рекорда прошле године. Мењало се власништво између њих, а задржало се код Ање на резултату 13.57 секунди.  

"Било је логично да ће се рекорд оборити, претходни је био 13.95 секунди, а Милица и ја смо одлично трчале у дворани. Државни рекорд био је стар 33 године", рекла је Ања.

Трчање препона једна је од најзахтевнијих атлетских дисциплина. Неопходна је брзина, савршена техника и константан ритам.

"Сваки сегмент трке је битан, а свака препона прича за себе. Ако једну закачиш, цела трка се доводи у питање, макар то била и она последња", рекла је Емини. Њен лични рекорд је 13.74 секунди.

Десет препона постављених на осам и по метара претрчавају се у три корака.

"Много губим после пете препоне, зато ми боље иде 60 метара са препонама", истиче Ања, а она је и државна јуниорска рекордерка у дворани са 8,32 секунди.

На првом Европском такмичењу за млађе сениоре у дворани, које се одржало почетком године у француском граду Мирамасу, Србија је освојила две медаље, и то обе у дисциплини 60 метара са препонама. Златном се окитила Ања, а бронзаном Милица.

"Најупечатљивија ми је била химна, први пут сам је слушала са победничког постоља", присећа се Ања.

Нову прилику да доживи исти осећај имаће у јулу на Европском такмичењу у Шведској.

За већину људи секунд је неприметан, али атлатичарима некад су и стотинке пресудне.

"Кажу ми 'Шта ти је то, једна секунда', а нама су некада потребне само стотинке до испуњења норме, уласка у финале или узимање медаље", истиче Емини.

Милица Емини припреме за Европско првенство почиње у Ријеци од 22. априла до 4. маја, а прву трку планира истог месеца.

Ања ће бити на репрезентативним припремама, а до такмичења у Шведској планира да истрчи четири до пет трка. Одлична провера биће јој учешће на Купу европских шампиона у Финској, крајем маја, где наступа за АК Црвена звезда.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво