Београђани у најлуђој трци на свету

Група младих људи из тркачког клуба БУРТ (Belgrade Urban Running Team) позвана је да учествује у једној од најзахтевнијих трка на свету - такозваној “The Speed Project “ штафетној трци која ће се одржати 29. марта у пустињи Северне Америке. Правила трке готово да не постоје, осим да се групно истрчи 550 километара од Лос Анђелеса до Лас Вегаса.

Јасна рута трке не постоји, трчи се од Санта Монике у Лос Анђелесу до чувеног Лас Вегас знака, не постоје окрепне станице покрај пута - што значи да трка непрестано траје у просеку три дана и ноћи по веома изазовном пустињском терену.

Сваки тим поседује барем по једно возило које са остатком тима прати тркаче који се смењују на овом путу.

Продукција ове трке захтева велика средства како би се покрили трошкови котизација, транспорта, смештаја, хране и закупа помоћних возила за трку, али је БУРТ прихватио позив да представља Србију међу више од 50 светских тимова и одлучио да својим средствима финансира ову авантуру.

Поједине компаније су им изашле у сусрет, те је део трошкова покривен, али то и даље није довољно с обзиром да цео пут за њихов шеснаесточлани тим кошта око 20.000 евра.

Овај тркачки тим је основан 2014. године и од тада је постао препознатљив на улицама Београда, али не само по трчању. Чланови клуба су организовали бројне хуманитарне акције, међу којима је прикупљање средстава за децу без родитељског старања.

Новац прикупљен на аукцији где су тркачи продавали своју спортску опрему, сувенире и фотографије уложен је у реновирање купатила у једном од прихватилишта за децу.

БУРТ сарађује са пријатељским тимом из Загреба, "Zagreb Runners", а циљ оба тима јесте да кроз спорт и трчање превазилазе границе у сваком смислу, ксенофобију и стереотипе, као и да обнове братство између два града - "Two crews, One family " (Два тима, једна породица).

Пре две године десеточлана група, по пет чланова из оба тима, истрчала је једнако захтевну штафетну трку 442, односно 442 километра, колико има од Београда до Загреба.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво