Прво женско олимпијско финале на 100 метара – чудесна судбина Бети Робинсон

На данашњи дан, пре тачно 90 година, одржано је прво женско олимпијско финале на 100 метара. Победила је Американка Бети Робинсон.

На Олимпијским играма у Амстердаму, Бети Робинсон је однела победу као шеснаестогодишњакиња, што је и даље чини најмлађом олимпијском победницом на 100 метара. 

Сребрну и бронзану медаљу освојиле су Канађанке, Боби Розенфелд и Етел Смит, док је као четврта на циљ стигла Немица Ерна Штајнбер.

Таленат Бети Робинсон открила је њена учитељица, видевши је како трчи за возом. У својој другој такмичарској трци, само неколико месеци пре Олимпијских игара у Амстердаму, Бети је оборила светски рекорд, додуше незваничним временом.

У финалу је требало да стартује шест такмичарки, али су две дисквалификоване због лошег старта. А онда је Бети Робинсон истрчала нови светски рекорд у времену од 12,2 секунде.

Бетина животна прича ту није завршена. Три године касније доживела је авионску несрећу, док је авионом пилотирао њен рођак.

Њено тело нађено је у олупини, а само неколико момената пре сахране откривено је да је још увек жива.

Седам месеци била је у коми. Поломила је ногу и нагњечила руку, уз још неколико прелома, али то је није спречило да се врати спорту и 1936. године је учествовала на Олимпијским играма у Берлину.

Повреда ноге није јој дозволила да се такмичи на 100 метара, пошто није могла да клекне на почетку трке, али је учествовала у америчкој штафети која је освојила златно одличје.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара