Београдски маратон се трчи 31. пут

Београдски маратон одржава се 31. пут, а учесници имају прилику да се окушају у три дисциплине – Трци задовољства од пет километара, полумаратону од 21,1 километар и маратону на траси од 42,195 километара.

Старт трке је у 10.15 сати на раскрсници Улице кнеза Милоша и Трга Николе Пашића, испред Народне скупштине Републике Србије, и трчи се Булеваром краља Александра, Бранка Крсмановића, Жичком улицом, Цара Николаја II, Макензијевом, Славијом и Краља Милана, док је циљ на Теразијама.

Право учешћа у полумаратону имају сви грађани, а деца од 14 до 18 година морају да имају писану сагласност родитеља. Старт трке је у десет сати на раскрсници Булевара краља Александра и Ресавске и трчи се Београдском, Славијом, Немањином, Балканском, Улицом Гаврила Принципа, Бранковом, Булеваром Николе Тесле и Џона Кенедија.

Трка ће ићи даље Булеваром Михајла Пупина, Булеваром уметности, Булеваром Милутина Миланковића, Антифашистичке борбе, потом преко Моста на Ади, па Улицом антифашистичке борбе, Булеваром Милутина Миланковића, Милентија Поповића, Булеваром Михајла Пупина, Бранковом улицом, Краљице Наталије, Кнеза Милоша, Краља Милана, Теразије, а циљ је испред хотела "Москва".

У маратону право учешћа имају сви грађани старији од 18 година, а старт трке је у десет сати на раскрсници Булевара краља Александра и Ресавске.

Траса је иста у делу као код полумаратона до Булевара Михајла Пупина, када се наставља Булеваром Николе Тесле, Карађорђевом улицом, Главном у Земуну, потом Бежанијском улицом на Тошин бунар, Париске комуне, па Булеваром маршала Толбухина и Отона Жупанчича.

Траса потом иде Улицом народних хероја, Булеваром Милутина Миланковића, Тошиним бунаром, Земунском, Војвођанском улицом, Др Ивана Рибара, Јурија Гагарина, Душана Вукасовића, Европском, Гандијевом и Улицом Јурија Гагарина, Омладинских бригада.

Маратонци ће трчати Улицом Ђорђа Станојевића, Булеваром Црвене армије, Јурија Гагарина, Булеваром Милутина Миланковића, Милентија Поповића, Булеваром Михајла Пупина, Бранковом, Краљице Наталије, Кнеза Милоша, Краља Милана и потом на Теразије, јер је циљ испред хотела "Москва".

Права слика Београда

"Град Београд је у потпуности спреман за спектакл, уз рекордан број учесника из рекордног броја земаља. Из године у годину померамо рекорде, не само због промоције спорта и здравог живота, већ и због примата Београда као најбољег туристичког града у овом делу Европе", рекао је градоначелник престонице Синиша Мали.

Он је додао и да ће трчати преко 400 особа са инвалидитетом, као и труднице, мајке са малом децом, што даје посебну драж Маратону.

Како је нагласио, између 7.200 и 7.300 тркача се очекује у маратону и полумаратону, као и око 20.000 у Трци задовољства.

Промотер маратона Халид Ханучи срећан је што ће бити део великог догађаја у Београду.

"Драго ми је што сам овде, посебно када видим историјат манифестације, колико значи за Београд и Србију", рекао је Ханучи.

Маратонски олимпијац Дамир Живановић истакао је да је спреман да победи у полумаратону, то поткрепивши чињеницом да је напорно тренирао три месеца.

Директор Београдске филхармоније Иван Тасовац открио је да ће бити одржан концерт на новом мосту на Ади.

"Бићемо им подршка у најтежем делу за трчање. Импресиониран сам организацијом и логистиком маратона", каже Тасовац.

број коментара 0 Пошаљи коментар