Писторијусу увећана "шокантно блага" затворска казна

Врховни суд Јужне Африке повећао је казну Оскару Писторијусу за убиство Риве Стенкамп на 13 година и пет месеци, оценивши претходно изречену казну (шест година) као „шокантно благу".

Ова одлука донета је после жестоке кампање у Јужној Африци, коју су пре свега водиле групе за заштиту људских права, с обзиром да је насиље над женама у овој земљи у порасту у претходним годинама.

Писторијус, некада сматран глобалним спортским херојем јер је, иако особа са инвалидитетом (као детету ампутиран му је доњи део обе ноге), трчао равноправно на Олимпијским играма. На Паралимпијским играма, „Блејд ранер" је био посебно успешан.

Међутим, сматрао је део јавности, управо је тај статус, али и чињеница да је белац, утицао на то да добије казну за убиство блажу од очекиване.

Писторијус казну служи од јула прошле године јер је осуђен за убиство своје девојке Риве Стенкамп у фебруару 2013. године.

Врховни суд га је осудио на 15 година, што је минимална казна за убиство у Јужној Африци, притом одузевши време које је већ провео у затвору.

Породице Стенкампове поздравила је ову одлуку, рекавши да је „правда победила".

број коментара 0 пошаљи коментар