Болт: Моји рекорди ће трајати најмање 15, 20 година

Вишеструки олимпијски шампион и бивши атлетичар, Јамајчанин Јусеин Болт, рекао је да верује да ће његови светски рекорди у тркама на 100 и 200 метара остати на снази "најмање 15, 20 година".

Болт, једини спринтер који је у тркама на 100 и 200 метара освојио ти узастопне олимпијске златне медаље, завршио је каријеру прошлог месеца, после Светског првенства у Лондону.

Он држи светски рекорд на 100 метара резултатом 9,58 секунди, док је на дупло дужој деоници његов рекорд 19,19 секунди. Оба резултата постигао је у Берлину 2009. године.

"Мислим да ће трајати неко време. Мислим да је наша ера, са Јоханом Блејком, Џастином Гетлином, Асафом Паулом и осталим момцима била најбоља ера. Да је рекорд требало да буде оборен био би оборен у овој ери, па мислим да ће ти резултати остати на снази најмање 15, 20 година", рекао је Болт. 

Болтово последње такмичење није ишло према плану. После изненађујућег трећег места у трци на 100 метара, иза Американаца Џастина Гетлина и Кристијана Колмана, последњу трку, у штафети 4x100 метара, славни Јамајчанин је завршио повредом тетиве. Гетлин је рекао да мисли да Болт неће дуго издржати у пензији, али је Јамајчанин одбацио могућност повратка.

"Немам шта да доказујем, то је главни разлог мог повлачења. Када урадиш све што си желео нема разлога да останеш", навео је он.

Упитан о наследнику на стази, Болт је рекао да у овом тренутку не види спринтера који би могао да га замени.

"Тешко ми је да одаберем. Оно што ме је издвојило од других нису само моји резултати, већ и личност, у којој су људи уживали и коју су волели. Ако желиш да будеш спортска звезда мораш да омогућиш људима да виде какав си као особа, а не само какав си спортиста", навео је 31-годишњи Болт.

На Светском првенству у Лондону атлетичари са Јамајке су освојили само једну златну медаљу, што је разочаравајући резултат у односу на претходну деценију.

"Најважнија ствар је да ли млади јамајчански атлетичари то желе. Током година сам научио да је важно да желиш да будеш највећи. Ако то не желиш, неће се ни догодити. Код младих сам приметио да, чим потпишу први уговор и почну да зарађују, они више не брину толико. Многи су задовољни уговором, уласком у тим. Ако су тиме задовољни, онда смо у невољи. Надам се да ће неки од њих бити гладни и да ће желети да постану велики, али за сада то не изгледа добро", рекао је Болт.

Говорећи о будућности, Болт је рекао да га занима фудбал, али и да се смири и ожени.

"Оно што сам одувек желео је да играм фудбал. Мој тим сарадника ради на томе, али ништа још није сигурно", рекао је Болт, који је велики навијач Манчестер јунајтеда.

број коментара 2 пошаљи коментар
(среда, 06. сеп 2017, 09:32)
NIKOLA-LONDON [нерегистровани]

mozda

Mozda ali samo zato jer se sve vise govori o koristenju nedozvoljenih sredstava narocito u atletici.

(уторак, 05. сеп 2017, 20:16)
kimeto [нерегистровани]

iaaf

diskutabilno!