Европска атлетика предложила преправљање светских рекорда

Бројни светски рекорди у атлетици могли би да буду преправљени и одузети после новог "револуционарног" предлога Европске атлетике, пренели су британски медији. Европска атлетика оформила је радну групу да испита кредибилитет светских рекорда после бројних допинг скандала, па би према новим критеријумима бројни светски рекордери могли да остану без те титуле.

Председник Европске атлетике Свен Арне Хансен рекао је да су светски рекорди "безначајни ако људи заиста не верују у њих".

Према предлогу, светски рекорд ће бити признат ако се атлетичар пре постизања тог резултата тестирао на допинг у више наврата, као и да је његов узорак узет после такмичења, како би био доступан за поновљено тестирање. Узорак са допинг контроле узет после постављања светског рекорда би био сачуван и на располагању за тестирање у периоду до 10 година.

Међународна атлетска федерација (ИААФ) складишти узорке крви и урина од 2005. године, што би значило да светски рекорд Британке Пола Редклиф у маратону од 2:15,52 сата из 2003. године не би био важећи.

ИААФ би могла да одобри предлог у јулу, а да би светски рекорди били важећи мораће да испуњавају одређене критеријуме на одобреном међународном такмичењу, као и да је атлетичар обавио довољан број допинг тестова.

"Свиђа ми се, пошто наглашава да смо поставили на место системе допинг контроле и технологију, које су робустније и безбедније него што су биле пре 15 или 10 година. Биће атлетичара, актуелних светских рекодера, који ће мислити да ће им преправљањем нешто бити одузето, али ја мислим да је то корак у добром правцу, имамо добре шансе да вратимо кредибилитет на том пољу", рекао је председник ИААФ Себастијан Коу.

Савет је предложио и да би резулат требало да буде избирсан из књиге рекорда ако спортиста призна допинг прекршај, чак иако није директно утицао на његов наступ и постављање светског рекорда.

Предлог је одговор на прошлогодишњи Мекларенов извештај о распрострањеном допингу у атлетици, пре свега руских спортиста. Руским атлетичарима је забрањено да учествују у међународним такмичењима све док не испуне строге критеријуме и докажу да су чисти.

Више од 100 олимпијаца који су се такмичили на Играма 2008. и 2012. године су кажњени због допинга, након што је Међународни олимпијски комитет покренуо програм поновљених тестирања допинг узорака.

"Постоје рекорди у које људи у спорту, медији и јавност немају потпуно поверење", рекао је члан радне групе Пирс О'Калахан.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво