Читај ми!

Атлетски савез Русије ретроактивно дисквалификовао три такмичарке

Атлетски савез Русије ретроактивно је дисквалификовао три такмичарке са Олимпијских игара у Лондону 2012, након што је на новом тестирању утврђено да су биле допинговане. Ниједна од њих три није освојила медаљу. Дисквалификоване су бацачице кладива Марија Беспалова и Гулфија Канафејева, као и троскокачица Викторија Ваљукевич.

Диквалификација Беспалове и Ханафејеве значи да су све три Рускиње које су бацале кладиво 2012. биле позитивне на допинг тесту. Шампионка је била Татјана Лисенко, али је њој у октобру одузета златна медаља.

Ваљукевичева је била осма у троскоку у Лондону, два места испред земљакиње Татјане Лебедеве, којој су због допинга одузете две медаље из Пекинга 2008. године.

Атлетски савез Русије није објавио на које супстанце су биле позитивне. Међународни олимпијски комитет (МОК) није се одмах огласио.

Ово је трећи пут даје Ханафејева била позитивна на допинг тесту. Први пут је служила суспензију 2002. због допинга, а 2008. зато што је свој урин давала другоме за тестирање.
Беспалова тренутно служи четворогодишњу суспензију зато што је 2015. била позитивна на забрањени стероид.

Од када је МОК прошле године почео да тестира узорке из 2008. и 2012, више од 30 руских такмичара у разним спортовима било је позитивно. Они су тако постали најбројнији у групи од више од 100 позитивних тестова. Још седморо Руса је дисквалификовано због допинг прекршаја.

Као последица тога, Русија је изгубила 26 олимпијских медаља, највише у атлетици.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво