Преминуо легендарни амерички атлетски тренер Ед Темпл

Амерички атлетски тренер Ед Темпл, који је предводио екипу Универзитета Тенеси, као и женски олимпијски тим до 13 медаља и помогао да се разбију расне и родне разлике у атлетици, умро је у 90. години.

Његова ћерка Едвина рекла је да је Ед Темпл умро синоћ због болести, два дана после 89. рођендана.

"Не може се речима описати колико смо тужни због губитка нашег вољеног Еда Темпла. Породица Универзитета Тенеси изгубила је драгоцени драгуљ и учесника у нашој историји и наслеђу. Најважније од свега, изражавамо дубоко саучешће његовој породици", наводи се у саопштењу Универзитета Тенеси.

Темпл је тренирао женски атлетски тим Тенесија Тајгербелс од 1953. до 1994. године са којим је освојио више од 30 титула.

Он је био селектор женске атлетске репрезентације САД на Олимпијским играма 1960. и 1964. године и помоћни тренер 1980. године. Једна од његових ученица била је Вилма Рудолф, која је 1960. године у Риму постала прва Американка која је освојила три златне медаље на једним Олимпијским играма. Она је тријумфовала у тркама на 100 и 200 метара, а заједно са Мартом Хадсон, Лусиндом Вилијамс и Барбаром Џонс и у штафети на 400 метара.

Он је током свог рада у атлетици направио 40 олимпијаца.

Темпл је члан девет Кућа славних, укључујући и Олимпијску кућу славних, где је примљен 2012. године. Он је један од само четири тренера у Олимпијској кући славних. Био је члан Олимпијског комитета САД, Међународног комитета женске атлетике и Спортског савета Нешвила.

"Увек сам на тренера Темпла гледала као на оца и веома мудрог човека. Он је извукао набоље из мене и помогао ми да схватим колики потенцијал имам", рекла је бивша олимпијка са Универзитета Тенеси Чандра Чизборо Гајс, која је на месту тренера заменила Еда Темпла. Темпл је почео каријеру у време када су тамнопуте атлетичарке сматране грађанкама другог реда, чак и међу колегама спортистима.

На Олимпијским играма у Токију 1964. године, мушки тим САД одбио је да поклони опрему бацачици кугле којој је због килаже била тесна женска опрема. Његове тркачице су морале да вежбају са опремом јапанског тима, пошто су амерички атлетичари одбили да им помогну. И поред тога, Темплове атлетичарке освојиле су четири медаље.

"То су биле ствари са којима смо морали да се боримо. Те ствари су биле непотребне. Те атлетичарке су грађанке САД које су представљале САД. Због чега смо морали да пролазимо кроз све то? То једноставно није имало смисла", рекао је Темпл у јуну 1993. године када је завршио каријеру.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара