Путин: Без Руса медаље у Рију неће имати исти сјај

Председник Русије Владимир Путин рекао је да искључење бројних руских спортиста са Олимпијских игара у Рио де Жанеиру, по налогу Међународног олимпијског комитета, "превазилази здрав разум".

"Питање (искључења) руских спортиста излази из домена права и превазилази здрав разум", изјавио је Путин на церемонији испраћања руског олимпијског тима у Кремљу.

Традиционална церемонија испраћаја олимпијаца, која укључује и молитву у цркви у Кремљу, почела је полагањем венаца на гроб Незнаном јунаку на зидинама Кремља. Руски олимпијски тим, који чини око 150 спортиста, потом је прешао преко Црвеног трга како би се састао са Путином.

Међу спортистима били су и они који неће бранити боје Русије у Рију, односно они који су суспендовани, као што су атлетичари Јелена Исинбајева и Сергеј Шубенков.

Путин је рекао да ће без Руса одличја других на Играма у Рију бити мањег сјаја.

"Ваше колеге из других спортова ће схватити да ће вредност њихових медаља бити другачија, јер ће та победа имати другачији укус... Или ће бити скроз без укуса", рекао је председник Русије.

"Један број руских спортиста је неправедно суспендован, без конкретних доказа да су кршили допинг правила", рекао је Путин и додао да Русија у будућности мора да предузме озбиљне кораке у борби против допинга.

Олимпијцима се обратила и Исинбајева, двострука олимпијска шампионка.

"Идете у Рио де Жанеиро да браните част земље. Покажите свима шта сте у стању да урадите, због себе, али и због нас који остајемо код куће", рекла је она.

Исинбајева је навела да њој и другим спортистима забрањен одлазак у Рио "на груб начин", без прилике да се бране.

МОК је прошле недеље одлучио да не суспендује све руске спортисте са Игара у Рију због навода о допингу, али је појединачним спортским савезима оставио могућност да сами одлуче о њиховом статусу.

Након суспензије атлетског тима Русије, стигле су и суспензије за пливаче, кануисте, веслаче... До сада је најмање 105 руских спортиста остало без права да се такмичи на Олимпијским играма, које почињу 5. августа.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво