Руска узбуњивачица може у Рио као неутрални такмичар

Међународна атлетска федерација (ИААФ) одобрила је руској атлетичарки, узбуњивачици Јулији Степановој, да као неутрални спортиста учествује на предстојећем Европском првенству у Амстердаму и Олимпијским играма у Рио де Жанеиру.

ИААФ је у саопштењу у петак навела да је прихватила пријаву Јулије Степанове, која ће бити прва спортисткиња која ће се такмичити под "изузетним условима". Европско атлетско првенство одржаће се од 6. до 10. јула у Амстердаму.

Степанова је једна од најбољих светских атлетичарки у трци на 800 метара.

Она и њен супруг Виталиј Степанов, који је радио као анти допинг званичник у Русији, су прошле године предали доказе Светској анти допинг агенцији (ВАДА) о наводном системском допингу руских атлетичара, који је наводно прикривала и финансирала држава. После истраге ВАДА, ИААФ је прошлог новембра суспендовала руске атлетичаре.

ИААФ је средином овог месеца потврдила суспензију, а одлуку је подржао и Међународни олимпијски комитет.

ИААФ је прошле недеље саопштила да руски атлетичари "који су били ван земље" и који покажу да су их на допинг тестирали "неки други системи" могу као неутрални такмичари да учествују на Олимпијским играма.

Одбор за допинг ИААФ ће до краја недеље одлучити о евентуалним захтевима руских спортиста, за шта је крајњи рок 4. јул. Руско министарство спорта саопштило је раније да је послато око 10 захтева, а да би укупно 67 руских атлетичара могло да затражи изузеће из забране учешћа на Играма у Рио де Жанеиру, од 5. до 21. августа.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво