Турска атлетичарка тражи укидање суспензије због сарадње са ВАДА

Турска атлетичарка којој је одузета златна олимпијска медаља због допинга затражила је да јој се скрати суспензија зато што је помогла Светској антидопинг агенцији (ВАДА) у истрази о корупцији у атлетици.

Суд за спортску арбитражу (ЦАС) у Лозани саслушаће Асли Чакир Алптекин 4. јула. Она је затражила да јој се осмогодишња суспензија прекине због "значајне помоћи пружене ВАДА".

Ова средњепругашица одслужила је три године своје суспензије, која треба да истекне 2021. године.

Тим за истрагу који је оформила ВАДА тврдио је у јануару да су двојица синова бившег председника ИААФ-а Ламина Дијака, пробали да уцене Алптекинову након што је освојила златну медаљу на Олимпијским играма у Лондону 2012.

У извештају после истраге наводи се да је Папа Дијак покушао да изнуди стотине хиљада евра од атлетичарке, која је од турске владе добила награду од пола милиона евра.

Асли Алптекин је у Лондону освојила олимпијско злато на 1.500 метара, пошто је исте сезоне побољшала сопствени рекорд за неколико секунди.

Истрага ВАДА навела је да су се састанци Дијакових синова и пратње атлетичарке састајали у Монаку, где је седиште ИААФ-а, и у Истанбулу.

Атлетски савез Турске ослободио је 2013. године Алптекинову оптужби за допинг, а ИААФ је најавио да ће тражити од ЦАС суспензију за њу. Атлетичарка је пред судом наредне године пристала на нагодбу - да се одрекне златних медаља са ОИ у Лондону и европског злата из исте године и да одслужи суспензију.

Она је као јуниорка била позитивна на допинг и поновљени прекршај је могао да јој донесе доживотну суспезију.

ВАДА је своје налазе предочила француској полицији, која је потом покренула истрагу против Ламина Дијака, а расписала је и потрагу за Папа Дијаком, који се налази у Сенегалу. Интерпол је такође расписао потрагу за њим.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво