Просци опседају кућу Памеле Џелимо

Пре освајања златне олимпијске медаље на 800 метара у Пекингу и освојеног џекпота Златне лиге од милион долара, мало људи је било заинтересовано за кенијску атлетичарку Памелу Џелимо. Просци сада опседају њену кућу у кенијском селу Рифт Вели нудећи јој брак, а чак седам особа тврде да су очеви олимпијске шампионке.

Такође, постоје и несугласице о томе ко је први приметио да Џелимова, треће од деветоро деце самохране мајке Естер Чепту Кетер, може успешно да се бави трчањем.

Сматра се да је локални тренер Заид Кипкембои Азиз открио њен таленат за трчање, али пензионисани учитељ Кипсанг Лангат тврди да је он помогао атлетичарки пре три године, пре него што је Азиз и упознао Кенијку.

"Естер (мајка) је 2005. године довела Памелу код мене. Она је тражила да јој обезбедим патике и опрему за тренинг. Џелимова је једна од мојих првих ученица", рекао је Лангат агенцији Ројтерс у основној школи у Киплетиту, која се налази око 45 километара удаљености од тренинг центра у којем је обучавао групу босоногих атлетичара.

Лангат је рекао да није имао новца за опрему, па је затражио од управника тренинг центра да обезбеди средства за куповину.

"Управник тренинг центра нам је обезбедио 68,40 долара, што је у Елдорету било довољно за патике и опрему за Памелу, али и за другог атлетичара Џеремају Санга", рекао је.

Од тада Џелимова је побеђивала на школским шампионатима у дисциплинама на 100, 200, 400 метара са препонама, на 800 метара и у седмобоју.

Прву победу на међународним такмичењима  остварила је прошле године у Буркини Фасо када је победила у трци на 400 метара. Лангат је рекао да је од ње захтевао да се такмичи и на 800 метара, како би обезбедила место у кенијској репрезентацији за Олимпијске игре у Пекингу.

Чарлс Кибивот Бунгеи, бивши учитељ у средњој школи Којо је један од седам људи који тврде да су очеви Памеле Џелимо.

"Ја сам њен отац. Шта год да људи причају, истина је да сам ја Памелин отац", рекао је Бингеи.

Џелимова је прва Кенијка која је освојила џекпот Златне лиге. Ту награду добијају спортисти који у својим дисциплинама остваре све победе на митинзима Златне лиге.

Кенијски спортисти су такву прилику пропустили 1999. године, када је Бернард Бармасаи, који се такмичио у трци стиплчез, у радио емисији признао да је убедио земљака Кристофера Косгеија да успори, како би он успео да освоји џекпот.

Домородачки кенијски народ Нанди традиционално је успешан у атлетици. Двоструки олимпијски шампион Кипчоге Кеино и вишеструки светски рекордер Хенри Роно доминирали су у дугопругашким дисциплинама од 1960. године.

Џанет Џепкосгеи, која је у Пекингу освојила сребрну медаљу, прошле године је на Светском првенству у Осаки постала прва Кенијка која је тријумфовала на том такмичењу.

Вилфред Бунгеи је у Пекингу освојио златну медаљу у трци на 800 метара, док су Хенри Кирва и Абрахам Тарбеи освојили пет златних медаља на Параолимпијским играма.

"Наши спортисти су нас учинили поносним и читава заједница слави постигнуте резултате на Олимпијским играма у Пекингу", рекао је бивши тренер репрезентације Мајк Косгеи.

Вилсон Кипкетер, који је узео данско држављанство, одрастао је у селу Кампчемојво, а маратонци Роџерс Роп и Феликс Лимо су, такође, Нанди.

"Чули смо много теорија, неке апсурдне, неке стварно смешне, али мислим да успех ових спортиста зависи од генетике", рекао је Лангат.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи