Кенијци фаворити на Београдском Банка Интеза маратону

Кенијски атлетичари предвођени Виктором Киплагатом Кигеном фаворити су предстојећег 22. Београдског Банка Интеза маратона који ће у српској престоници 18. априла окупити око 1.000 маратонаца и полумаратонаца из 40 земаља и најмање 20.000 учесника Трке задовољства, најавио је директор традиционалне манифестације Дејан Николић.

"Група од 16 кенијских маратонаца данас стиже у Београд. Међу њима неће бити најављеног прошлогодишњег победника Вилијама Квамбаја Кипчумбе, који је пре неколико дана трчао на маратону у Утрехту и победио личним рекордом од 2.09,41 сата", рекао је Николић на конференцији за новинаре у представништву "Ситроена", званичног превозника Београдског маратона.

Према његовим речима, фаворит би требало да буде дебитант у маратонској трци, 25-годишњи Виктор Киплагат Киген.

"Бивши светски рекордер у маратону Пол Тергат лично нам је препоручио Киплагата као изванредног такмичара у најтежој атлетској дисциплини", прецизирао је Николић.

Како је додао, судећи према резултату истиче се и Ерик Чебој Јатор, који је на Београдском маратону 2006. године забележио резултат од 2.13,33 часа.

У конкуренцији маратонки, фавориткиња је Кенијка Ана Јепкамбој Косгеј, чији је најбољи резултат из 2007. године  2.26,27 сата.

Генерални секретар Савеза за спорт и рекреацију инвалида Александар Вујичић најавио је учешће око 100 особа различитих категорија инвалидности.

"Први пут ће једна слепа особа, Милан Петровић из Лесковца, покушати да истрчи цео маратон, док ће у полумаратону учествовати такође слепа особа Спасоје Јоковић из Бора", најавио је Вујичић.

Награде за првопласиране су исте као и прошле године и крећу се у распону од 5.000 до 30.000 евра у зависности од постигнутог резултата.

Победници у обе конкуренције који на циљу забележе време брже од 2.08, односно 2.27 сата, добиће највећи предвиђени износ, а уколико буде постигнут светски или европски рекорд, биће награђен са 50.000, односно 25.000 евра.

број коментара 0 пошаљи коментар