Нема одустајања, нема предаје

На југу сунце најлепше греје. Да ли због југа или топлине добрих људи Јужне Кореје срца су нам освојена. Сунца је било мало, време углавном облачно, Корејци су то надокнадили осмехом.

Обични, необични, љубазни, поштени као црквени мишеви, ненаметљиви, скромни... Истовремено највреднији на свету са највише радних сати и чувеним слоганом "нема одустајања, нема предаје".

Када смо већ ту, зашто да се предамо, играмо ватерполо до краја, не за медаљу и победничко постоље већ за част до које нам је подједнако стало. У далекој земљи на крају света нисмо блистали, али се нисмо ни обрукали.

Изгубили смо само од финалисте Светског првенства Шпаније. Изгубила је од вицешампиона Старог континента и комплетна Хрватска, самим тим и светску титулу освојену у Будимпешти.

То полуфинале нас је подсетило да немамо разлога за превелику тугу већ да наставимо да се понашамо промишљено, стратешки, плански, као и до сада и резултати ће доћи. Мора пуно да се ради, Јужна Кореја је мерило - упоран, тежак рад доноси напредак.

Некада пука сиротиња, сада четврта економија овог дела света, пети највећи извозник на кугли земаљској. Не тако давно кренула је од нуле или минуса, али стратешки. Градила је успех на образовању, деца су јој по цео дан у школи, комбинација дисциплине, учења и радних навика донела је економски бум.

Сличне методе наших ватерполо посленика донеле су Србији бројне медаље на највећим такмичењима. Како време одмиче видим све више сличности између нас и Корејаца.

Додуше, не личимо физички, али ко мари за то. Има их у две државе 10 пута више него нас, ни та бројност их није спасила трагедије, патње. Велике силе раздвојиле су
браћу, раздвојиле су породице.

Нисмо ни ми миљеници светских моћника.

Када ме питају одакле сам и добију одговор, брзо потом на врхунским телефонима листају странице о Србији и са информацијом више слегну раменима уз благи осмех. Разумеју. Обични људи разумеју. То је и њихова судбина, а има их у две државе близу 80 милиона.

Нас много, много мање...

Али у ватерполу, знате само 13 мускетара. На 13 снажних и пливачки савршених ватерполиста Аустралије. За пето место на свету. Није медаља, али није ни мало.

Чујем у ушима речи "нема одустајања, нема предаје" – моћни слоган Јужне Кореје који смо
прихватили, разумели и запамтили...

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво