Јужна Кореја, ширина душе и рај за погубљене странце

У Јужној Кореји одржава се светско првенство у спортовима у води, а репрезентација Србије учествује на ватерполо турниру. У паузама између утакмица "делфина", из далеког Квангџуа своје утиске шаље новинар РТС-а Милан Биговић.

Далеко је Јужна Кореја, богата људима, бизнисом, природом... Истовремено оптерећена прошлошћу, раздвојена, због тога тужна, али окренута раду, напретку и будућности.

Људи су ненаметљиви, можда често и стидљиви али културни, неговани, пристојни и добронамерни. Хоће да помогну у свакој прилици и у томе уживају, хране се добротом. На малим обичним стварима видите богатство и ширину душе уз обавезан осмех и дубок наклон као знак поштовања и задовољства што сте у њиховом граду.

Ево једног примера.

По доласку у Квангџу, била ми је потребна интернет картица, која се овде, из мени нејасног разлога, тешко налази. То ми, логично, ствара нервозу. Бринем да ли ће функционисати техника коју сам понео из Београда, та картица је резервна варијанта.

Сате сам провео шетајући градом у стрпљивој потрази, прижељкујући да ће упорност победити. Потрагу је олакшала велика љубазност људи које молим за помоћ.

Они промене правац кретања и заједно кренемо до продавница где верују да бих
могао да пронађем решење. То пешачење потраје више стотина метара, буде им жао што нисам решио проблем, осмехну се, поздраве и врате својим обавезама.

Мало је странаца у Јужној Кореји, да је ближе да чешће дођемо и видимо како се поштују старији, како се враћа изгубљени новчаник и телефон, како нико не жели да вас превари и на било који начин оштети.

Све то уз осмех и мир својствен овом делу света, као да желе да кажу "живот је леп, уживајте у малим стварима"... Хвала на подсећању и дивном наклону.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво