ВК Раднички: Криза прошлост, стварамо менталитет победника

Ватерполо у Крагујевцу и даље живи, а сви параметри указују на то да је криза прошлост. И не само то, у граду на Лепеници стварају се услови да најтрофејнији српски спорт последњих година доживи прави просперитет, а Раднички заузме значајно место на великој сцени.

Иако је после метеорског успона који се догодио за рекордно кратко време освајањем Купа Европе, националног Купа, пласмана у финале Лиге шампиона и трогодишњег узастопног учешћа у финалу домаћег плеј-офа, претило да се због тешке финансијске кризе угаси један ватерполо центар који је практично тек заживео, то се на срећу није догодило. Првобитни клуб је додуше престао да постоји, али ватерполо у центру Шумадије није престао да се игра. Група ентузијаста окупљена око директора и својевремено прослављеног ватерполисте Југослава Васовића и младог, али већ сада трофејног тренера Уроша Стевановића, Крагујевачки ватерполо клуб Раднички почела је да гради на новим и слободно се може рећи здравијим основама.

"За кратко време, тачније од лета 2016. прескочили смо неколико рангова такмичења. Из друге лиге пласирали смо се у Прву Б, потом освајањем првог места изборили смо учешће у Првој А лиги. Од старта сезоне у уводне три утакмице забележили исто толико победа, две у шампионату и једну у Купу. Наду у оптимизам нам даје чињеница да имамо најмлађи тим, не само у Србији, већ у целој Европи са просеком од само 18 година. Екипа је веома талентована, практично састављена од кадета и јуниора, са само тројицом искусних играча, а оно што је најважније је да су сви ти млади играчи из наше школе које смо промовисали у првотимце из сопственог погона", почиње причу стратег Крагујевчана Урош Стевановић који је као помоћник селектора Дејана Савића од 2014. године са репрезентацијом освојио све што се могло освојити.

Да Радничком предстоје много бољи дани и светла будућност на то упућује неколико чињеница, пре свега податак да је клуб добио статус предузећа у оквиру градске управе. На тај начин решена је рак рана за многе спортове, а посебно за ватерполо у Србији - финансирање:

"Дугујемо велику захвалност управи Града Крагујевца и посебно градоначелнику Радомиру Николићу, који је препознао ово што смо радили протекле две године и учинио све да нам омогући нормално функционисање. Показао се као велики пријатељ ватерпола, јер је уложио огроман труд како би пронашао модел да нам помогне. То заслужује свако поштовање. Поседујемо и одличне услове за тренинг, јер на располагању од раније имамо бесплатне термине на базенима спортског центра Парк, па сада у потпуности можемо да се фокусирамо на рад", рекао је Стевановић.

"Имамо заиста изванредну ватерполо школу која броји око 150 малишана. Сада желимо да проширимо капацитет, јер за то поседујемо све неопходне услове и створимо базу од 300 младих ватерполиста. Из квантитета ћемо сигурно произвести квалитет, а на на то нам указују и резултати на које смо поносни. По категоризацији Ватерполо савеза Србије, која је направљена на основу резултата свих такмичарских селекција Раднички је други најуспешнији клуб у земљи у прошлој сезони, дакле одмах иза Партизана. Такође, Раднички је ове године имао тројицу играча на јуниорском првенству Европе и тројицу чланова селекције Србије до 15 година на чувеном Меморијалу "Дарко Чукић", додао је Стевановић.

О амбицијама и плановима за будућност Стевановић каже:

"Победе над Старим Градом, и посебно два тријумфа над Бањицом за коју играју јуниори и омладинци Партизана, су нам показатељ да можемо да се укључимо у борбу за прва два места и пласману у Супер лигу што би био велики успех. Међутим, с обзиром да се ради о веома младој екипи, приоритет ће нам бити њихов развој и напредак, јер се заиста ради о групи дечака који могу да буду светла будућност српског ватерпола. Желимо да стварамо менталитет победника, нешто по чему су препознатљиви српски ватерполисти широм света", констатовао је Стевановић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво