Читај ми!

Грци намучили Србију, али нису покварили пласман у осмину финала

Одбојкаши Србије победили су Грчку са 3:2 у сетовима (25:23, 22:25, 25:16, 28:30, 15:5) у последњој утакмици групне фазе Европског првенства, па ће у осмину финала такмичења са четири победе и само једним поразом.

Србија је са Вуком Тодоровићем на позицији техничара сигурно почела меч и врло брзо стекла велику предност од 7:1.

Чували су одбојкаши Србије шест до седам поена предности, али Грци нису одустајали, већ су успели да приђу на поен заостатка и неочекивано закомпликују завршницу првог сета.

При резултату 20:18 селектор Ковач је затражио тајм-аут, након којег је Александар Атанасијевић ас сервисом поново повећао предност Србије на три поена.

Одложили су Грци тако крај првог сета, али је Србија ипак искористила трећу сет-лопту и дошла до предности од 1:0 у сетовима.

Од самог почетка другог сета Грци су заиграли доста храбрије и одлучније, што их је коштало прва два поена која су изгубили грешкама на сервису.

Ипак, пореметили су пријем српских одбојкаша рискантним сервисима, отежали им организацију напада и дошли до предности од 12:8.

Тешко су репрезентативци Србије успевали да освоје неколико поена узастопно. Смањили су заостатак у неколико наврата на два поена, али нису успели да преокрену резултат до краја другог сета, који су Грци на крају освојили резултатом 25:22.

Трећи сет је личио на први, пошто су одбојкаши Србије поново држали све у својим рукама, а овога пута Грци нису успели озбиљније ни да смање заостатак и наговесте узбудљивију завршницу сета.

После одличних сервиса Атанасијевића и Ивовића, Србија је дошла до 21:15. Грчки селектор је затражио два тајм-аута у врло кратком периоду, али је већ било јасно да ће Србија доћи до нове предности - 2:1 у сетовима.

Околић је на необичан начин привео сет крају, пошто је два узастопна поена освојио директно из сервиса, али тако што је лопта два пута на готово идентичан начин закачила сајлу и пала у поље немоћних Грка.

Током целог четвртог сета ниједна од репрезентација није дошла до осетније предности. Чинило се да Србија ипак иде ка сигурној победи након што је Ивовић добрим смечевима обезбедио предност од 20:18, али су Грци након тајм-аута освојили три везана поена и увели сет у узбудљиву завршницу током које су се смењивале меч-лопте за Србију и сет-лопте, од којих су Грци једну искористили - 30:28.

Неочекивано су упорни Грци изборили одлучујући пети сет и обезбедили себи вредан бод у борби за осмину финала, али нису могли више од тога. Већ пред промену страна у петом сету водила је Србија 8:4, а Грци су до краја успели да освоје још само један поен.

Србија је и пре меча са Грчком обезбедила пласман у осмину финала Европског првенства. Са четири победе, само једним поразом и укупно 12 освојених бодова, одбојкаши Србије ће  у наредну фазу такмичења готово извесно са друге позиције у Групи А.

Имаће српски репрезентативци четири дана паузе током које ће се екипа преселити у Гдањск, где ће играти осмину финала Европског првенства.

Према тренутном стању на табелама, противник Србији највероватније ће бити Русија, актуелни олимпијски вицешампион, али то још увек може да се промени, пошто нису одигране све утакмице групне фазе.

Грци су још увек једини без победе у Групи А, што ће моћи да поправе у среду, када их чека меч против Португалије. Значиће им освојен бод против Србије за евентуалну борбу за четврто место у групи.

недеља, 05. мај 2024.
23° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се