Атанасијевић: Ковач је веровао у нас, чак и када ми нисмо

Коректор одбојкашке репрезентације Србије Александар Атанасијевић рекао је да je освајање европског злата вратило самопоуздање играчима и да су постали свесни да могу да се носе са свим ривалима.

Србија је у финалу ЕП у Паризу победила Словенију са 3:1 после преокрета, осовојивши треће европско злато у историји.

"Финале у Паризу је можда била утакмица наших каријера, наших живота. Успели смо да освојимо европско злато, које нам много значи. Пре свега на самопоуздању и сада смо свесни да можемо да се носимо са било којом европском репрезентацијом", рекао је Атанасијевић Танјугу.

Одбојкашу Перуђе ово је друго златно одличје на првенствима Старог континента, пошто је и 2011. године био у репрезентацији Србије која се попела на европски трон.

Атанасијевић је тада у тиму Игора Колаковића имао другачију улогу, јер је на његовој позицији играо легендарни Иван Миљковић.

Осам година касније, он се издвојио као један од лидера ове генерације одбојкаша.

"Тада сам имао 21 годину и када сам пролазио испод терасе Старог двора, помислио сам да бих волео да се једног дана нађем на балкону и у другој улози, као битан шраф у екипи. Играчки тада нисам много доприносио, али сам покушао да мотивишем старије играче да дају свој максимум. То је била моја прва медаља освојена са реперезентацијом. Сигурно је да ми је драга, али ова из Париза је много вреднија."

Србија је на минулом ЕП доминантно дошла то титуле, са девет победа из девет мечева, а Атанасијевић је истакао да је меч са Украјином био прекретница.

"Свака утакмица је на свој начин била тешка, али против Украјине била је најтежа. Добили смо их 3:2, губили скоро 2:0 у сетовима... Успели смо да се вратимо као екипа. Можда је та утакмица била прекретница, где смо схватили да као желимо да одемо далеко на ЕП, морамо да играмо као тим".

После неуспеха на квалификационом турниру за Олимпијске игре у Барију, уследила је оставка тадашњег селектора Николе Грбића.

Слободан Ковач је тада преузео демотивисан тим, од којег јавност није очекивала успех на Европском првенству.

"Боба је заиста 'луд' тренер. Он нам је од првог дана говорио да смо ми врхунски играчи, да верује у нас, да можемо да будемо они прави... Када ти то неко понавља изнова и изнова, убеди те у то. Он је веровао у нас и када нико није, то није фраза. Заиста је тако било. Веровао је и та вера се исплатила. Нисмо ни ми очекивали да дођемо до европског трона, после тих квалификација у Барију и пораза од Италије. Можда је та утакмица помогла да у својим глава схватимо да морамо да дамо више. То смо на ЕП урадили".

Србија ће другу прилику за олимпијску визу имати у Берлину, где је у јануару очекује европски квалификациони турнир, на ком ће осам селекција тражити карту за Токио.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво