Голијанин: Мој интерес је љубав према одбојци

Досадашњи председник Одбојкашког савеза Србије (ОСС) Ненад Голијанин је изјавио да би било лицемерно да је гласао против пријема Косова у Светску одбојкашку федерацију (ФИВБ).

"Било би страшно лицемерно са моје стране да сам гласао против, остало би то записано, а да сам истовремено пре једно два месеца послао репрезентацију у Бугарску, на исто такмичење са децом из такозване Републике Косово. То је дволичност и бежим од тог популизма, јер имам свој став и интегритет. Нико не може да утиче на мене да другачије размишљам", рекао је Голијанин у обраћању делегатима Скупштине ОСС.

Голијанин је смењен са места председника ОСС одлуком 43 од 47 делегата.

Он је био у центру пажње када је био уздржан на Конгресу ФИВБ приликом гласања за пријем Косова у ту организацију.

Говорећи пре гласања о његовој смени са места првог човека српске одбојке, Голијанин је казао да је ту функцију заслужио кроз 50 година дуг рад.

"То је мој интерес, моја љубав и ту дужност сам са великом чашћу прихватио, загрлио тај посао као никад ниједан други и водио савез оним путем којим смо га 25 година водили Александар Боричић, Слободан Милошевић и ја", казао је Голијанин и додао да је ОСС дошао на врх и постао параметар за вредновање ствари у животу.

Према његовим речима, одбојка је постала "не само авангарда спорта већ и авангарда друштва".

Голијанин је поновио шта је рекао делегатима на Конгресу ФИВБ када се одлучивало о спорту и навео да није прекршио статут ОСС.

"Ја сам из Србије и ми Срби никада у души и срцу нећемо признати Републику Косово. Али, такође сам одговоран за српску одбојку и задужен да је представљам на прави начин као спортиста. Одлуку сам донео сам, не треба ми никакво мишљење за то, и нисам прекршио статут ОСС, јер је то моје дисцкреционо право као председника. Добио сам подршку свих за храброст и поштен однос према функцији и спорту", казао је Голијанин.

Он је навео да је тек после неколико дана од Конгреса објављено да је био уздржан, да је "бачена нека искра" и да је кренула лавина коју је било тешко зауставити.

"Лавина из не знам ког извора. Али, популизам је завладао у нашој средини. Популизам је дисциплина кратких временских растојања. То је нешто што нама ништа добро није донело у скорој прошлости. Популизам је кратковид, можда некоме доноси неке поене, али не види далеко и не види куда овај наш спорт треба да иде. Сећам се многих турбуленција кроз које смо пролазили и увек сам био први који није дао да се удари на ОСС и зато смо дошли ту где јесмо", казао је Голијанин.

Како је рекао, размишљања су му подељена јер га нико лично није прозивао осим "жуте штампе" и "неких људи са дна које не види као пријатеље", што се све пренело на организацију.

Голијанин је рекао да сматра да је извршио "никад часнији чин".

"У мом срцу нема места за мржњу и освету већ само за љубав, радост и задовољство. Спорт је најчасније занимање које постоји, изађеш на црту, с друге стране ти је противник и жеља ти је да победиш и да се радујеш победи, а да честиташ ако изгубиш. Ништа часније нема од спорта. Питање је само ко какве користи има од спорта. Мој интерес је љубав према одбојци, не радим ни за какве паре, не припадам никаквој интересној групи. Како год са овог састанка да изађемо, ја сам и даље човек одбојке, моји принципи који ме покрећу у животу ће остати исти. Жеља ми је да савез и даље буде авангарда нашег друштва, са мном или без мене", рекао је Голијанин.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво