Грбић и Ивовић за РТС: Већа жал за Олимпијским играма!

Одбојкаши Србије, први пут у историји, освојили су златну медаљу у Светској лиги. Селектор Никола Грбић и Марко Ивовић, најбољи играч завршног турнира Светске лиге, били су гости Дневника РТС-а.

Прошлог октобра, На Европском првенству, репрезентација Србије била је седма. Квалификације за Олимпијске игре у јануару биле су неуспешне. Ипак, Никола Грбић смислио је "магични напитак" у међувремену, па је репрезентација постала најбоља на свету.

"Учим из својих грешака. Трудим се да преиспитам одлуке и начин рада на који смо примењивали. Погледао сам све утакмице које сам водио и потрудио се на најбољи могући начин да променим нешто. Момци су били фантастични, заједно смо успели да променимо мдотадашњу ситуацију и пошло нам је за руком", рекао је селектор одбојкаша Никола Грбић.

Марко Ивовић, најбољи играч завршног турнира светске лиге, на аеродрому је изјавио да још није свестан успеха.

"Још увек нисам свестан шта се дешава. Први осећај је био кад смо слетели, изашли, видели колико нас је људи сачекало. Видим да је у Србији јако одјекнуло то што смо урадили. Мислим да треба неко време да прође. Једино што ми даје неки знак је да генерације пре нас то нису успеле, а ми јесмо", рекао је Ивовић.

Једна од ствари које су пресудиле је однос између самих играча.

"Главни рецепт у било ком спорту је да екипа буде тим. Иако Атанасијевић није био са нама, ми смо сваки дан били у контакту. Прави рецепт јесте да будемо сви заједно, да будемо колектив, да будемо сви за једног и на тај начин се осваја оваква медаља", каже Ивовић.

Игра је ствар која дефинише екипу, али је селектор у неколико наврата рекао играчима да буду своји, чак и ако некада погреше.

"Мораш да победиш са оним што имаш, не са оним што би требало да имаш или што има неко други. Не постоји универзални рецепт за победу. Свака екипа има неки свој начин игре, приступ, менталитет, хемију унутар екипе и различит начин доласка до самог резултата. Ми можемо да остваримо резултат на нама својствен начин, ако смо ми уатентични и ако играмо онако како ми најбоље знамо. То је била идеја, да урадимо најбоље што ми можемо. Тренирали смо два и по месеца феноменално, људи су урадили стравичан посао, не само играчи, већ и стручни штаб и људи около који су помагали. Хтели смо да урадимо најбоље што знамо и резултат је ту, колико год апсурдно звучало, био у другом плану", сматра селектор Грбић.

Селекторорви тајм-аути постали су чувени и често се цитирају на друштвеним мрежама. Понекад је морао да користи "групе" речи.

"Једноставно, пошто имам искуство и као играч, знао сам отприлике шта играчима пролази кроз главу у тим моментима. Ти си два и по месеца убијаш од тренинга, радиш, дајеш се цео од јутра до мрака и дођеш до неколико поена у којима не одлучујеш ти, него неко други. То је изузетно фрудтрирајуће, тешко је контролисати ту врсту емоција. Једноставно сам покушао да ту врсту набоја преобрадим и пребацим на нашу воденицу, да то искористимо и да нам то буде погон за још бољу игру", каже Грбић.

На питање да ли им је сада још више жао што неће учествовати на Олимпијским играма у Риу, Грбић и Ивовић су готово једногласно рекли „Да!".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи