Будућност српског тениса - Бојана Јовановски!

Страховити форхенд, прозирно плаве очи, манекенска грађа, младост, упорност, рад и посвећеност позиву који је изабрала будућност српског и светског тениса - Бојана Јовановски! Прве тајне белог спорта научила је са седам година у ТК Црвена звезда где је уследило њено тениско сазревање.

Титулу шампиона државе у конкуренцији до 14 година понела је као дванаестогодишњакиња и у исто време у узрасту до 16 била друга. Са 13. година, одигравши само пет ЕТА турнира, од којих је освојила три (Чачак, Печуј, Нови Сад) нашла се на 13. месту међу најбољим тенисеркама Старог континента.  Чланица А тима Европе, који окупља седам најбољих младих играчица на ЕТА листи, које су заједно путовале и одиграле пет најјачих ЕТА турнира прве категорије у конкуренцији до 16 година, постаје 2006. године. На првом ИТФ турниру, који је одиграла са само 14 година стигла је до титуле. Наставила је да ређа трофеје, у 2007. је направила прави "бум" и  са зачеља ИТФ листе где је била на почетку сезоне, на крају године стигла до 11. позиције. Освојила је Санта Кроче, играла финала у Бонфиљу и Ди Прати, играла четвртфинале Вимблдона, освојила сениорско дворанско и летње првенство Србије.

У 2008. Бојана је стигла до најбољег ранга на ИТФ листи најбољих јуниорки света - 5. места (7.април 2008), тренутно је на 9. позицији. Одиграла је 42 меча и забележила 30 победа. Стигла је до четвртфинала Аустралиан Опена и Вимблдона, финала у Цопа Гердау - Бразил, играла је финале Бонфиља и четвртфинале Европског јуниорског шампионата. У профи конкуренцији у 2008. одиграла је 29 мечева и забележила 22 победе. Освојила је профи првенац на турниру у Прокупљу (10.000 наградни фонд), другу профи титулу узела је у Винковцима, трећу у Брчком. Играла је полуфинала профи турнира наградног фонда 25.000 и 50.000 долара у  Индији (Пуна и Колката) и финале у Делхију (Индија, 50.000 долара), турниру који је одигран на самом крају такмичарске и календарске 2008. после којег је стигла до 290. места на ЊТА листи. У 2008. освојила је сениорско дворанско и летње првенство државе.

Бојана је такмичарску 2009. годину стартовала тек пре две недеље јер је имала двомесечну паузу због повреде.

-Имала сам дужу и неочекивану паузу због повреде, тако да су сви планови по питању турнира морали да се промене. Након санације повреде и пар недеља тренинга, мој тим заједно у договору са председником ТК „Партизан" Душаном Грујићем је направио план турнира које ћу играти. Почела сам са мањим турниром наградног фонда 10.000 долара у Анталији где сам стигла до полуфинала. Сада сам у Јоханесбургу где играм турнир наградног фонда 100.000 долара и то на бетону. Иако је почела сезона на шљаци, задржаћу се на тврдој подлози и одиграћу у јуну два турнира у Узбекистану са наградним фондом од 25.000 долара, а након тих турнира у плану је прелазак на шљаку.  Ову прилику бих искористила да девојкама у нашој Фед куп репрезентацији  и селектору Дејан Вранешу честитам на историјском успеху и пласману у Светску А групу овог такмичења - рекла је Бојана Јовановски.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 11. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара