Читај ми!

Федерални суд одбацио Новакову жалбу, Аустралија депортује најбољег тенисера света

Аустралија дефинитивно депортује Ђоковића! Најбољи тенисер света изгубио је спор на суду против аустралијских власти и мораће да напусти земљу. Ђоковићу је у петак поподне други пут поништена виза одлуком министра за имиграције Алекса Хока. Он је покушао на Федералном суду да се избори за останак у земљи и одбрани титулу на Аустралијан опену, али је трочлано веће у Мелбурну једногласно пресудило у корист државе и подржало укидање визе. Аустралију мора да напусти по хитном поступку, а прети му и забрана уласка од три године.

Федерални суд Аустралије изрекао је пресуду, по којој је одбијена жалба Новака Ђоковића на одлуку министра за имиграције Алекса Хока да му се у петак, по други пут, укине виза за боравак у тој земљи.

Пресуду је једногласно донело трочлано судско веће у Мелбурну, а очекује се да касније у току дана буду објављени детаљи овакве одлуке.

За сада је познато да је жалба одбијена и да ће Ђоковић морати да сноси трошкове процеса.

Ђоковић је пре почетка процеса пребачен из хотела "Парк" у канцеларију својих адвоката, одакле је пратио и чекао коначну одлуку.

Суђење је почело излагањем врховног судије Џејмса Алсопа, који је прошао кроз писане поднеске обе стране, објаснио због чега одлучују тројица судија, а не један, након чега су реч добили Новакови представници, тачније адвокат Николас Вуд.

Вуд је од самог почетка захтевао ослобађање свог клијента и тражио да му се омогући наступ на предстојећем турниру из више разлога, а највише због тога што, по њиховом мишљењу, министар за имиграције Алекс Хок није на ваљаним основама одлучио да му поништи визу.

Он је све време оштро нападао министра Хока и побијао његове разлоге, истакавши да би депортација прво распалила антиваксерски покрет у Аустралији, а онда и наштетила каријери Ђоковића јер би се суочавао са забраном уласка у земљу на три године.

Затим је потврдио да његов клијент никада није рекао да је против вакцинације, па кренуо да открива да је министар своју одлуку базирао само на медијским текстовима, а не медицинској документацији.

Уследило је опширно излагање о томе како је један текст на порталу Би-Би-Сија оно на шта су се ослањале власти када су креирале мишљење о српском тенисеру.

Наводи да они сматрају да ће Ђоковић у Аустралији побудити расположење против вакцинације.

"Нема доказа да је његово присуство иницирало било какво бујање антиваксерског сентимента. Ништа од онога што је министар идентификовао као опасност није се догодило", рекао је између осталог Вуд.

Пред крај излагања било је говора о његовом понашању док је био позитиван на коронавирус, интервју за Екип, али и о оптужбама на рачун министра Хока, да није размислио о томе какве ће последице депортације бити и да ли ће она произвести контраефекат у држави.

По завршетку, реч је дошао један од тужилаца и представника државе Стивен Лојд, који је покушао да одговори на Вудове оптужбе, али и да пружи одређене разлоге за одлуку министра Хока.

Жеља власти је константно приказивање српског тенисера као некога ко би могао да пробуди антиваксерски талас у Аустралији и као човека који људе саветује да се не вакцинишу.

Лојд такође осврнуо на споменути текст Би-Би-Сија из 2020. године, у којем је Министарство, по речима Вуда, прескочило делове у којима Новак истиче да "није стручњак", да је желео да "одржи отворен ум" и "желео је да изабере опцију која је најбоља за његово тело".

Тужилац је, игноришући речи колеге, казао да тај текст потврђује мишљење власти да је он против вакцинације, а онда и констатовао да је за министра Ђоковић већа претња по јавно здравље и безбедност од могућих нереда због укидања визе једном од најбољих спортиста свих времена.

По повратку са једночасовне паузе за ручак, Лојд је навео да "Аустралија не сме да 'трпи' присуство особе због страха од њеног уклањања", а објављено је и да је Ђоковић одлучио да не сведочи.

Покушао је адвокат власти да пребаци лоптицу на терен наше земље и прикаже утицај Новака на вакцинацију у Србију.

"Признајем да министар није навео доказе, али можете закључити какав је ефекат Ђоковић имао у Србији на вакцинацију. У Србији је вакцинисано нешто мање од половине, он је критиковао Владу што уводи вакцинацију, постоје чак и докази тога. Министар је могао да поднесе те доказе јер их је имао", истакао је Лојд и у закључку навео да би српски тенисер могао да постане "икона антиваксерских група".

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво