Читај ми!

Почиње Ју-Ес опен, најважнији турнир у каријери Новака Ђоковића

Ју-Ес опен, последњи гренд слем у сезони, почиње у понедељак и траје до 12. септембра и представља можда и најважнији турнир у досадашњој каријери Новака Ђоковића. Најбољи тенисер данашњице има прилику да у Њујорку испише нове странице историје и дефинитивно потврди ГОАТ титулу.

Ђоковић ће у "Великој јабуци" кренути у поход на 21. гренд слем трофеј, чиме би се осамио на вечној листи испред највећих ривала Роџера Федерера и Рафаела Надала, пошто сада сва тројица имају по 20.

И не само то – Новак има шансу да комплетира пехаре на сва четири највећа тениска турнира, чиме би постао тек други човек у опен ери коме је то пошло за руком, после чувеног Рода Лејвера 1969. године.

Претходно је освојио Аустралијан опен, Ролан Гарос и Вимблдон, а мало му је недостајало да на Олимпијским играма уђе у борбе за медаљу и пружи себи могућност за "златни слем".

Међутим, Ђоковићев подвиг би се много више и другачије вредновао у златној ери тениса, а истим би се драстично издвојио у трци за ласкаво признање највећег свих времена, у односу на Федерера и Надала.

"Јесте другачији притисак, али не у потпуности. Увек сам у ситуацији где се очекује да победим сваки меч и све турнире. Сваки пораз је неуспех у очима многих, јер сам подигао стандарде на висок ниво", рекао је Ђоковић.

"Али јесте мало другачији осећај у односу на друге године, пошто имам прилику да урадим нешто што је пошло за руком Роду Лејверу. То ме изузетно мотивише, а с друге стране, представља мало и бреме. Немам проблем да се носим с тиме, с притиском сам се добро носио у већини случајева у својој каријери. Некако сам гледао на притисак као на мотивишући фактор и гориво за то да играм најбоље кад је најбитније. Због оваквих ситуација и турнира ја и тренирам, желим да исписујем историју свог спорта."

Србин поход на свој четврти трофеј на стадионима Флешинг медоуза почиње од младог квалификанта Холгера Рунеа, док га потом вероватно очекује неугодни Јан-Ленард Штруф.

Уколико би победио Аустријанца, тежак пут би се наставио са препрекама у виду Давида Гофена, Мекензија Мекдоналда или Кеја Нишикорија, који је у одличној форми у последње време.

Потом му је можда ривал Алекс де Минор из Аустралије (могући мечеви са Асланом Карацевом или Тејлором Фрицом), док му четвртфинале доноси Матеа Беретинија.

У полуфиналу се укршта са Александром Зверевом, старим знанцем и човеком који га је зауставио на Играма у Токију, а потом серију наставио у финалу и на мастерсу у Синсинатију.

Осим Зверева, Новакови главни ривали за титулу на Ју-Ес опену биће свакако Данил Медведев и Стефанос Циципас, који долазе из друге половине костура.

Многи бивши играчи, тренери и тениски стручњаци мишљења су да је ово можда и најважнији турнир у Ђоковићевој каријери, пошто има шансу коју нико до сада није имао.

Следеће две седмице даће нам одговор на то да ли може до гренд слема и "броја 21", али Србију у Њујорку неће представљати само он, већ још седморо такмичара – четири у мушкој и три у женској конкуренцији.

Момци неће имати лак задатак јер су добили противнике који умеју да заблистају и одиграју добро на великој сцени – Филип Крајиновић се састаје са Гвидом Пељом (Аргентина, 85. на АТП ранг-листи), Душану Лајовићу ће ривал бити екстравагантни Беноа Пер (Француска, 49. на АТП ранг-листи), Ласло Ђере ће играти са Денисом Кудлом (САД, 92. на АТП ранг-листи), а Миомир Кецмановић са Артуром Риндернехом (Француска, 83. на АТП ранг-листи).

Што се девојака тиче, Нини Стојановић и Ивани Јоровић се кроз квалификације придружила и Олга Даниловић, која ће свој други наступ у главном жребу неког слема започети од домаће играчице Алише Паркс.

Стојановићева је добила катастрофалан жреб јер иде на другу тенисерку света Арину Сабаленку, док ће Ивана Јоровић рекет укрстити са Маријом Камилом Осорио Серано.

Већ првог дана такмичења (програм почиње од 17 часова по средњоевропском времену) имаћемо за кога да навијамо јер ће на терене Крајиновић, Лајовић, Кецмановић, Јоровићева и Даниловићева.

Ју-Ес опен је на програму од 30. августа до 12. септембра и игра се за наградни фонд од 57.500.000 долара.

Никола Ђукић (NikolaDjukic43)

среда, 08. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара