Читај ми!

"Убица фаворита", "човек од челика" и момак који воли велику сцену – ко је Новаков следећи противник

Најбољи тенисер света Новак Ђоковић пласирао се у четвртфинале овогодишњег Вимблдона, што је 50. пут у каријери да се нашао међу осморицом најбољих на гренд слемовима. Ђоковић је релативно лако прошао прве четири препреке у Лондону и сада га очекује нова, поприлично незгодна, али и изненађујућа. Новаков противник у борби за полуфинале, иако се то није очекивало, биће 29-годишњи Мартон Фучович из Мађарске.

"Убица фаворита", "човек од челика" и момак који воли велику сцену – ко је Новаков следећи противник "Убица фаворита", "човек од челика" и момак који воли велику сцену – ко је Новаков следећи противник

Фучович је рођен 8. фебруара 1992. у Ниређхази, седмом по величини граду у Мађарској, где је са пет година први пут узео рекет у руке.

Упоредо је тренирао неколико спортова, пре него што се дефинитивно одлучио за тенис, највише због тога што је од малих ногу показивао посвећеност и велики таленат.

Баш негде у време када се Ђоковић пробијао до самог светског врха, крајем прве деценије 21. века, Мартон је у јуниорским данима наговестио велику каријеру. Прво је освојио Ју-Ес опен у дублу па титулу у синглу управо на Вимблдону, после чега је дошао до првог места на јуниорској ранг-листи.

Прелазак у сениорске воде није био толико лак, биле су потребне године да се устали у топ 100, али Фучович сада игра турнир каријере и први пут откад је постао професионалац пласирао се у четвртфинале неког од четири највећа турнира.

Већ на старту такмичења у Ол Ингланд клубу почео је са изненађењима – у првом колу је елиминисао 23. играча планете и једног од најталентованијих тенисера данашњице Јаника Синера, потом му је Јири Весели предао након само једног сета, да би у трећој рунди избацио и деветог фаворита Дијега Шварцмана.

У четвртој га је чекао стари познаник Андреј Рубљов, од којег је изгубио пет мечева у последњих годину дана. Мађар није узео ни сет у тим дуелима, али је сада било право време за реванш и пети носилац је завршио такмичење.

"Очигледно се изузетно добро осећа на овој подлози. Победио је овде петог носиоца Рубљова у петом сету – импресивна игра, видео сам мало када сам сишао са терена", прокоментарисао је Новак свог наредног ривала.

Ђоковић и Фучович до сада су се састали два пута и у оба наврата је славио српски представник, али то нису били нимало једноставни мечеви.

На Ју-Ес опену 2018. је у тешким условима тријумфовао у четири сета (прво коло), док је неколико месеци касније у Дохи морао да преокреће резултат после изгубљеног првог.

"Знамо се добро, тренирали смо често, али мислим да нисмо играли неколико година. Можда смо после тог дуела на Ју-Ес опену играли још једном, само што се ја не сећам. Тада је у Њујорку био изузетно тежак дан – спарно, топло, тешки услови... Победа је извојевана у четири сета, али напорна четири сета за мене", додао је петоструки шампион Вимблдона.

Момак висок 188 центиметара и тежак 82 килограма, због своје изузетне снаге и издржљивости, носи надимак "тениски Ајронмен", односно човек од челика.

"Увек сам био снажан дечак, напорно сам радио на физичкој спреми, чак и када сам био млађи. Првенствено сам био веома мршав, али су ми тренери рекли да морам да радим на свом телу. Хтео сам да напредујем и увек сам био тај који је желео да оствари веће циљеве", рекао је Фучович једном приликом.

У каријери је освојио једну титулу (Женева 2018), играо још два финала и укупно зарадио нешто више од четири милиона долара. Најбољи пласман му је 31. место на АТП ранг-листи, а управо му је физичка припремљеност омогућила да експлодира последњих година и постане права ноћна мора за фаворите на великим турнирима.

Прву топ 10 победу остварио је прошле сезоне у Паризу, када је на старту Ролан Гароса избацио сада другог играча света Данила Медведева.

Серија победа над играчима из првих 20 почела је нешто раније –вна Аустралијан опену па је редом избацивао Дениса Шаповалова, Григора Димитрова, споменутог Медведева и Стана Вавринку, пре него што је на Вимблдону био бољи од Шварцмана и Рубљова.

"Врло солидан са основне линије, одлично ритернира и има равне ударце са форхенд и бекхенд стране. Врло је чврст – нема ту много неких слабости. Можда нема велика оружја, али је чврст у свим ударцима. Солидан сервис, веома лепо ритернира, добро се креће... И са форхенд и са бекхенд стране може да игра једнако добро, тако да је комплетан играч", детаљније је Ђоковић анализирао игру противника.

Важност тренутка и величина противника могле би ипак да утичу на квалитет тениса који ће приказати у највећем мечу досадашње професионалне каријере.

"Ово је моје прво гренд слем четвртфинале. Желим да изађем на терен и да уживам. По могућству на Централном терену", скроман је Фучович.

Међутим, јасно је да ће се много више питати светски "број 1" који има велику шансу да дође до новог трофеја на Вимблдону и по ко зна који пут испише историју "белог спорта".

"Знам шта ми је чинити. Самоуверен сам и добро се осећам", закључио је Ђоковић.

Победник овог меча, који се игра у среду уз директан пренос на РТС-у, у борби за финале састаће се са бољим из окршаја Карен Хачанов – Денис Шаповалов.

Никола Ђукић (NikolaDjukic43)

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара