Читај ми!

Бубањ за РТС: Новак мора да победи, он је тај код којег су и нож и погача

Горан Бубањ, тениски стручњак и некадашњи председник Тениског савеза Београда, рекао је у Јутарњем дневнику РТС-а да Новак Ђоковић мора да победи Стефаноса Циципаса у финалу и освоји титулу на Ролан Гаросу. Бубањ је истакао да најбољи играч данашњице има императив победе који мора да оправда јер је квалитетнији играч од Циципаса.

Велико финале Отвореног првенства Француске у тенису игра се од 15 часова, уз директан пренос на нашем Првом програму.

"Време неће имати овде никаквог утицаја, у овом случају Новак ће играти и два дана ако треба да добије ово финале. Прогноза је таква да мора да добије, ово сад није посебан меч. Мора да га добије и ту се не поставља питање ни тактике ни времена, једноставно императив је победе", рекао је Бубањ у Јутарњем дневнику.

Он се потом осврнуо и на полуфинални сусрет у којем је Ђоковић са трона срушио Рафаела Надала.

"Фантастичан меч. Новак је од почетка до краја знао шта игра, уз пар неких кризних момената. Једноставно, привео је меч крају онако како треба."

Међутим, доза опреза мора да постоји, чему сведочи ситуација из 2015. године, када је у четвртфиналу Ролан Гароса елиминисао "краља шљаке", али изгубио од Стана Вавринке у финалу.

"Искуство турнира на којем је победио Надала у четвртфиналу, па Марија у полуфиналу, па онда рутински водио у финалу против Вавринке и изгубио, мислим да му је довољно. Мислим да се овде Циципас поставља као формални противник, све је у Новаковим рукама. Постоје искуства која је имао раније, пре свега у том финалу, али и у неким ранијим јер је он играч 'велике тројке' који је пропустио највише прилика у финалима гренд слемова са играчима који нису из круга Федерера и Надала."

Бубањ је анализирао и противника, рекавши да је Циципас комплетан тенисер.

"Он је универзалан играч. Ви обично знате ко је какав, на пример, знате Зверев – доминантан сервис, неки основни ударци којима се тражи поен. Циципас може све – добро се креће, добро игра, размишља, опасан је из бекхенда... То је, с једне стране, опасност али је, с друге стране, добро када имате играча који нема нешто доминантно јер не морате да се плашите нечега ако ће га кренути. Играте против Зверева, њега крене сервис и ви сте у добром делу немоћни. Понављам, Новак је тај код којег су и нож и погача. Мислим да нема уопште приче о томе да Циципас може да се наметне у било ком делу. Ђоковић одлучује о томе како ће, колико и на који начин ће се играти."

"Прилика да Новак покаже ко је професор, а ко ученик"

Недавно су играли на мастерсу у Риму, када је Ђоковић волшебним преокретом дошао до четврте узастопне победе. Бубањ истиче да је, колико год то био значајан турнир, Новаков наступ у престоници Италије био тест, како би видео на ком је нивоу, али и открио "неколико противничких карата".

"Сигурно је да ће играти улогу. Често млади играчи изгоре када се нађу први пут у некој новој улози. Ако се сетимо и финала Ју-Ес опена у којем су играли Тим и Зверев, на крају је пети сет изгледао као да играју два рекреативца – сломљени, уморни, једва су сервирали... Мислим да је читав систем гренд слема и оно што ја често наглашавам да су то мечеви који, када уђете на терен, ви без три сата не излазите, нешто сасвим друго. На дуже стазе, онај који стане против Новака не види крај меча, а свакако да не види светло на крају тунела у виду победе."

За крај, потврдио је да Ђоковић има императив победе и да очекује тријумф максималним резултатом, једном бриљантном партијом српског аса.

"Ако се сетите Аустралије пре две године, када је било како Надал разбија фантастично, Циципас игра супер, па су се онда срели... И, одједном, то је изгледало као професор и ученик. Прилика је да покаже да је професор, прави је моменат, нема више ту ни изговора ни приче – ово мора да освоји и онда на историју", закључио је Бубањ за РТС.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво