Читај ми!

Ђоковић за РТС: Вечни сам дужник српском народу

Најбољи тенисер света, Новак Ђоковић, након што је постао играч који је најдуже на челу АТП листе, гостовао је у Дневнику РТС-а, где је причао о успесима и наредним циљевима.

Новак Ђоковић је оборио многе рекорде, а овај је било посебно тешко достићи - 311. недеља на првом месту АТП листе

Ђоковић је прославио и са навијачима рекорд, уз спектакуларан ватромет испред ресторана "Новак" у Новом Београду

"Неизмерно сам срећан и поносан. Овај успех је успех читаве нације, бар тако осећам. Јутрос када сам се пробудио знао сам да је посебан дан, али нисам имао прави осећај колико је то значајно, док нисам загрлио породицу и почео да добијам позиве, поруке и схватио колико је ово све значајно", рекао је Новак.

Ми тенисери смо навикли, програмирани смо да размишљамо о наредном изазову, наредном задатку. И даље сам активан, и даље, наравно, имам велику мотивацију и жељу да наставим да бележим врхунске резултате, тако да ћу вероватно тек за неколико година схватити колики је ово успех", објаснио је Ђоковић.

Један рекорд је пао, на реду је други 

Ђоковић је први пут постао број један након Вимблдона 2011. године. Роџер Федерер је тада имао 285 недеља на врху АТП листе.  

"Одувек верујем у себе и постављам себи највише циљеве. Када сам имао седам година, сањао сам да ћу једног дана освојити Вимблдон и постати број један. То нису били циљеви већ снови. Годинама сам радио да бих данас био ту где јесам. Лагао бих када бих рекао да нисам размишљао о том рекорду. Наравно да јесам... Највећа два достигнућа у тенису су гренд слем титуле и најдужи број један у историји. Један рекорд сам остварио, сада ћу сву снагу усмерити ка другом".

Сви желе да победе најбољег на свету, поједини медији нису наклоњени Ђоковићу, и чекају сваку његову грешку а како он успева да задржи смиреност у најважнијим мечевима.

"Далеко од тога да сам смирен... Човек сам као и сваки други. Имам и изливе и позитивних и негативних емоција на терену, који је, не само моје борбено поље, већ и место где увек нешто ново научим о себи. Терен је за мене животна школа, и то је један од највећих разлога зашто и даље уживам у тенису и имам жељу да играм, да се такмичим и напредујем", оценио је Новак.

Он каже да је свестан да не може свима да се свиди, да ће увек бити критика, али да је све то саставни део живота и да покушава да буде најбоља верзија себе у сваком тренутку.

Пред Новаком су још два циља - Олимпијске игре и гренд слем титуле. А шта је значајније? 

"Ове године Олимпијске игре. Генерално - гренд слем титуле... И једно и друго. Ако бих морао да изаберем, онда су то Олимпијске игре. Долазе на сваке четири године и уверен сам да сваки спортиста осећа огромну привилегију и част да представља своју земљу на највећој смотри у историји спорта. Најлепше емоције које сам доживео у каријери долазе са Олимпијских игара. Уживам у играма за репрезентацију, надам се да ћу бити здрав, спреман и да ћу се борити за медаљу".

Трудим се да представим Србију како доликује 

Велики мозаик од тениских лоптица са Новаковим ликом, освануо је данас на платоу Тениског центра "Новак" на Дорћолу.

Ђоковић годинама представља Србију у свету на најлепши могући начин, свестан одговорности и тежине сваке речи и дела.

"Ја се трудим да представљам свој народ на најбољи могући начин. Ја сам човек, имам мане, правим грешке, али се трудим да из њих учим. Имам много штошта да представим из наше предивне земље. Имамо богату историју, културу, традицију... Спорт је велика платформа преко које се могу представити многе лепе ствари из једне земље. Као представник Србије у овом спорту, трудим се да то урадим. Имам велику одговорност, морам да знам да свака реч, свако дело, утиче на то како се гледа на нашу земљу", рекао је Ђоковић и сетио се 2011. године:

"Увек се радо сетим 2011. године, освајања Вимблдона... Када сам дошао овде да прославим са својим народом - то је, поред рођења деце, најлепши тренутак мог живота. Вечно ћу памтити тај осећај, вечни сам дужник српском народу који ме је тако дочекао", рекао је Новак.

Ђоковић је срећан и привилегован што су спортисти велики амбасадори Србије, али подсећа да има и других области и много људи из других сфера који представљају Србију на предиван начин.

Велика имена на Србија опену 

Као и у сваком спорту у претходном периоду, и тенису недостаје публика. А највише недостаје играчима. 

"Недостаје ми публика и изузетно ми значи. Сада сам имао прилику у Аустралији да играм пред навијачима после неколико месеци... Сабласно је без публике. Она ми даје подстрек и мотивацију, из ње извлачим снагу".

До Ролан Гароса, Ђоковић је најавио да ће играти у Монте Карлу и на Србија опену.

"Након скоро десет година ћемо имати поново турнир у тој категорији 250. Надам се да неке ствари могу до тада да се смире, да људи могу да уживају гледајући врхунске тенисере. Имамо велика имена, још увек не смем да их откривам. Надам се добром тенису, лепом времену и публици на трибинама", објаснио је Новак.

 А да ли ће Новак за шест месеци говорити о новом рекорду - броју гренд слем титула?

"Не могу ништа да обећам, али могу то да ћу дати све од себе да до тога дође. Видећемо шта је Бог припремио за све нас", закључио је Ђоковић. 

недеља, 26. мај 2024.
25° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије