Читај ми!

Аслан Карацев – "аматер" са рекетом професионалца

Противник нашег Новака Ђоковића у полуфиналу Аустралијан опена је мало познати Рус Аслан Карацев. Не много познат па су многи помислили да је залутао на један гренд слем. Како и не би, ово му је први озбиљнији траг у професионалној каријери. Прво учешће на једном гренд слему, и одмах је стигао до полуфинала. Дебитант у 27. години.

Новак Ђоковић је изјавио да му је наредни ривал тотална непознаница. Никада нису играли један против другог, никада није га није гледао како игра. Ипак, наш тенисер у овај дуел улази као апсолутни фаворит.

Ко је Аслан Карацев?

Карацев је Рус јеврејског порекла, рођен је у Владикавказу 4. септембра 1993. године. Као мали преселио се са породицом у Израел. Ипак, да би напредовао у тенису, вратио се у Русију када је имао 12 година.

У Ростову је сазревао као тенисер да би се после шест година преселио у Москву. Захваљујући познанству са Димитријем Турсуновом, почео је да тренира у Халеу.

Потом је отишао у Барселону, а последње три године тренира га Јахор Јацук, док му база за тренинге сада Минск. За његову кондицију брине се португалски стручњак Луис.

Скроман траг на АТП туру

Карацев је дебитовао у главном жребу АТП-а на турниру Санкт Петербурга 2013. године, где је ушао са вајлд картом. У првом колу је изгубио од сународника и другог носиоца Михаила Јужног са 7:6 (7-5), 2:6, 2:6. У дублу је са Дмитријем Турсуновом стигао до полуфинала, изгубивши од Доминика Инглота и Дениса Истомина са 4:6, 7:5, 9-11.

Године 2015. победио је у свом првом АТП мечу у главном жребу Купа Кремља. То је уједно и његов највећи успех у каријери све до бајковитог учешћа на овогодишњем Аустралијан опену.

После потраге за бољим тренерским могућностима у Шпанији и Немачкој, Карацев је 2020. ангажовао Јахора Јацика из Минска.

Током блокаде због пандемије коронавируса играо је егзибиционе мечеве у САД.

Аустралијан опен – дебитант који је стигао до полуфинала

Он је први дебитант на гренд слем турниру који је стигао до четвртфинала у последњих четврт века. Алекс Радулеску је то успео на Вимблдону 1996. године. Он је уједно тек седми тенисер у опен ери коме је то пошло за руком.

Он је најниже пласирани тенисер који је стигао до четвртфинала турнира у Мелбурну у последњих 30 година. Патрик Мекинро, такође 114. тада, стигао је до најбољих осам 1991. године.

Скоро десет година ниједан квалификант није стигао тако далеко на једном од четири највећа турнира. Бернард Томић је то успео 2011. на Вимблдону.

А све добија додатно на тежини када се зна да Карацев никада раније није победио некога у првих 40 на свету, као и да је ово десети пут да је покушао да се квалификује на један гренд слем.

Пут успеха на АО

До главног жреба стигао је кроз квалификације победивши Брандона Накашиму, Мака Пурсела и Александра Милера.

Наставио је да попуњава празне листове своје каријере, у Аустралији је забележио и прву победу над играчем из најбољих 10. Савладао је осмог носиоца Дијега Шварцмана, иначе деветог на АТП листи.

Наставио је да ниже успехе на АО. Такође је надиграо и 20. носиоца Оже-Алијасима: након што је испустио прва два сета, направио је преокрет и стигао до победе. Оже-Алијасим – Карацев 6:3, 6:1, 3:6, 3:6, 4:6.

То није био крај, у борби за полуфинале савладао је Бугарина Григора Димитрова у четири сета – 6:2, 4:6, 1:6, 2:6.

Карацев је постао први квалификант који је стигао до полуфинала гранд слема од Владимира Волхова 2000. године на Вимблдону, и први који је то урадио на Аустралијан опену од Боба Гилтинана 1977. Такође, он је најниже рангирани играч који је стигао до гранд слем полуфинала од Горана Иванишевића 2001. године на Вимблдону и први играч који је стигао до полуфинала гренд слема на свом дебију у историји опен ере.

На Ђоковићу је да стави тачку на бајку коју је исписао Карацев

Новак је у походу на своју девету титулу на Аустралијан опену, а препрека до тог циља је Аслан Карацев. Наш тенисер мора да укроти снажне ударце противника.

Противникове лоптице су најбрже. Његов форхенд има просечну брзину од 132,8 км/ч, а бекхенд 122,3 км/ч.

На Ђоковићу је да смисли тактику, а на нама да уживамо у дуелу.

Меч се игра у четвртак са почетком у 9.30 на "Род Лејвер арени".

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво