Новак за РТС: Нескромно ћу рећи, Адрија тур ће бити највећи спортски догађај на свету

Најбољи тенисер света Новак Ђоковић изјавио је у Дневнику РТС-а да је распоред мечева на Адрија туру направљен како би свако ко купи карту могао да види све тениске звезде које ће доћи у Београд. Ђоковић је најавио регионални спектакл којим ће се вратити тенис после тромесечне паузе због пандемије коронавируса.

Новак је у разговору са Александром Стојановићем истакао да је, у овом тренутку и оваквим околностима, Адрија тур највеће и најквалитетније тениско такмичење на свету.

"Свако ко је купио карту за неку сесију, било да је то дневна или вечерња у суботу или дневна у недељу, имаће прилику да сваку велику звезду која долази, види барем једном. То је била замисао иза тог формата и организације. Распоред је изврстан", рекао је Ђоковић за РТС.

"Идеја Адрија тура се ордила пре непуних месец дана. Обично се за овакве тениске и спортске догађаје треба много више времена, између шест и 12 месеци, да би се то организовало највишем могућем нивоу. Међутим, постоји много добре воље, управо због тога што ћемо окупити светски тениски врх у Београду на неколико дана. Онда ћемо, наравно, обићи и остале локације по региону."

Освајач 17 гренд слем трофеја имаће прилику да игра у родном граду, први пут после неколико година.

"Искористио сам на неки начин јединствену прилику када сам на врхунцу каријере. Коронавирус је оштетио многе области, доста је живота изгубљено и велика је несрећа. С друге стране, нама тенисерима који се такмичимо интернационално и због професије стално путујемо, дозволио је да проведемо више времена у својој земљи и да имамо могућност да, у складу са свим прописима и мерама, организујемо један овакав догађај."

Ђоковић се захвалио свим људима у организацији који су за кратко време показали огромну вољу и завршили велики посао.

"Уз божију помоћ и добро време, биће спектакл та три дана."

Музички крем и Јелена Јанковић у Београду

У петак у 16 часова почиње церемонија отварања, биће организован музички програм и наступиће велике светске звезде – виолиниста Немања Радуловић са оркестром и пијанисткиња Лола Астанова.

"После тога имаћемо мешовити дубл. Јелена Јанковић се враћа после две године и заиста није било много информација о њој, није се још званично повукла. Овом приликом бих хтео да јој се захвалим што је одлучила да дође и наступи. Изузетно сам радостан и узбуђен што ћу имати прилику да играм са њом. Са друге стране мреже ће бити Олга Даниловић и Ненад Зимоњић. После тога ћемо имати мушки дубл, ту ће бити такође Зимоњић, Виктор Троицки, Григор Димитров..." 

У Београду ће наступати Доминик Тим, Саша Зверев и споменути Димитров – велике звезде "белог спорта".

"Димитров је данас слетео у Београд, отишли смо да га дочекамо. Он је спреман, узбуђен је и први пут је у нашем граду. Надам се да ће сви да се лепо забаве. Цео догађај је хуманитарног карактера и стварно се много људи јавља и нуди своју подршку."

Новак је истакао да ће Адрија тур, због онога што представља и обухвата, бити највећи спортски догађај на планети у овом тренутку.

"Иако на улазницама пише 12 часова, мечеви ће почињати у 14 часова. Ставили смо то због безбедносних и организационих разлога. Пре свега, људи морају да знају и нескромно ћу рећи да је ово стварно највећи спортски догађај у односу на врхунске успешне тенисере који ће бити ту и све нас. Читава организација ће трајати месец дана, свуда по региону... За све нас је ово нешто ново, морамо да поштујемо мере и прописе."

Празник тениса и прилика да деца играју са звездама

Адрија тур почиње у петак, када од 12 часова креће меч женског финала ТСС тура, након чега следи мушко финале, одакле ће победник стећи право играња у групама за викенд. Од 14-16 сати за најмлађе посетиоце биће одржан "Кидс деј" у организацији Новак Ђоковић Фондације, партнера догађаја. Преко 100 дечака и девојчица биће у прилици да се упознају са различитим спортовима и на тај начин ће се забавити, али и развити моторичке, психолошке и социјалне способности.

"Сви ми који учествујемо на турниру играћемо са децом. Позивам сву децу и породице чија деца воле да играју тенис, да дођу и придруже се. Циљ је да и ван терена буде много активности, да то буде један празник тениса и све прође у позитивном духу."

У 16 часова почиње церемонија отварања, а затим се играју егзибициони мечеви у микс дублу и мушком дублу. Потом се одржава жреб, уз пратећи програм, са разним изненађењима за публику.

Услови за наставак и одржавање Ју-Ес опена – екстремни и незамисливи

Једна од недоумица у овом тренутку јесте наставак тениске сезоне и да ли ће бити организован Ју-Ес опен који је, после отказивања Вимблдона и померања Ролан Гароса за крај септембра, први гренд слем по реду.

"Још није ништа сигурно, коначна одлука ће бити донета крајем овог месеца. Тренутно су мере изузетно строге. Једна од ствари које тренутно стоје у прописима по којима би био одржан Ју-Ес опен и турнири уочио гренд слема у Њујорку, јесте да, када слетите на америчко тло, морате да будете 14 дана у карантину. Дакле, за већину тенисера, вероватно укључујући и мене, не би било приступа терену и могућности да се тренира."

Казао је да сва та правила потврђују да скори повратак такмичарском тенису није близу.

"То је нешто што је поприлично незамисливо у овом тренутку. Онда, не бисте могли да имате Менхетну, морали бисте да спавате у хотелу на аеродрому, морали бисте да изаберете само једну особу која би са вама долазила у клуб. Не би било публике, не би било медија... Поприлично екстремни услови у којима би се играло. Не знам да ли је то одрживо."

Новак је открио и да су многи играчи са којима је био у контакту негативни по питању играња у "великој јабуци".

"За мене је тренутно, како ствари стоје, најреалније да ће сезона бити настављена на шљаци, почетком септембра. Мадрид, Рим, вероватно још неки турнири уочи Ролан Гароса. Наравно, сви бисмо желели да се што пре вратимо на терен, да играмо турнире уочи Ју-Ес опена и сам Ју-Ес опен. Надам се да ће до тога доћи, али мора просто да постоји нека врста компромиса и договора између играча и организатора. Да ли ће до тога доћи? Видећемо", закључио је Ђоковић за РТС.

уторак, 14. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара