Вербални сукоби навијача у Мелбурну

Бучни српски и босански навијачи узвикивали су етничке пароле на мечу другог кола Отвореног првенства Аустралије у Мелбурну између тенисера САД босанског порекла Амера Делића и Француза Пола Анрија Матјуа.

Делић је после пет сетова успео да победи 28. носиоца 1:6, 3:6, 6:3, 7:6, 9:7. Тенисер САД Делић рекао је да схвата да се нашао у, како је рекао "циркусу", али да није имао контролу над гледаоцима, чија је бука утицала на концентрацију тенисера у последња два сета.

"Нисам могао да контролишем ситуацију, иако сам покушавао. Жао ми је Пола и после меча сам му се због тога извинио", рекао је Делић, чији су се родитељи одселили у Америку када је имао 14 година.

Матје је рекао да су гледаоци били бучни као навијачи на фудбалским утакмицама и додао да нису поштовали тенисере. Такође, на босанске навијаче жалио се и Делићев противник из првог кола Тејлор Дент. Дентов отац Фил оптужио је навијаче да су се подсмевали и узнемиравали његовог сина.  Међутим, на овом мечу навијачи су се међусобно вређали, а Делић је одбио да преведе пароле које су гледаоци упућивали једни другима.

Медији су навели да су српски навијачи по завршетку меча између Новака Ђоковића и Жеремија Шардија ушли на терен број 13, где је свој меч играо Делић.

На Отвореном првенству Аустралије 2007. године српски и хрватски навијачи потукли су се у Мелбурн Парку, а више од 150 људи је избачено са трибина због туче, гађања флашама и заставама.  Делић је истакао да је свестан "могуће катастрофе" међу навијачима, јер у трећем колу игра против српског тенисера и браниоца титуле Новака Ђоковића.

"Надам се да меч са Новаком неће да се претвори у трећи светски рат. Покушаћу да разговарам са навијачима и објасним им да не смемо да се осрамотимо пред целим светом. Надам се да ће и Новак учинити исто. Морамо да оставимо политику, то није ни моја ни његова кривица. Овде смо због тениса", закључио је Делић i додао да је преко веб сајта у контакту са својим навијачима из Аустралије и да ће разговарати са члановима босанске заједнице у Мелбурну.

"Волим те навијаче, помажу ми током мечева, али овога пута су ствари биле лоше", рекао је.

Организатори Аустралијан опена још нису коментарисали понашање навијача.  Полиција, која је задужена за обезбеђење турнира, упозорила је гледаоце да ће због непристојних и увредљивих парола бити кажњени. Навијачи ће се суочити са затворским и новчаним казнама, избацивањем са меча као и забраном уласка на терене Мелбурн Парка.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи