Пилић за РТС о Ђоковићу: Из мале земље дошао је владар тениса

Поводом Сретења и Дана државности, Златну медаљу за заслуге добио је између осталих и Никола Пилић, легендарни тениски тренер. То је био повод да у емисији "На путу за Токио" на РТС-у говори о Новаку Ђоковићу, успесима најбољег тенисера планете и ономе што је актуелно у "белом спорту".

Никола је напунио 80 година, али и сада свакодневно има четири сата тренинга.

И често се чује са Новаком – последњи пут је то било уочи Аустралијан опена, када је Ноле позвао само да се распита за здравље.

"Питао ме је још нешто о сервису. Одговорио сам му: 'Што мене питаш, имаш Горана Иванишевића'. Казао је да жели мене да пита за савет, рекао сам му да детаљ да иде превише лево и да губи контролу. Драго ми је да је освојио Аустралију, то је био велики притисак и знао је да ће тријумфом поново бити најбољи на свету. Близу је 280 седмица као 'број 1'. Мислим да у том сегменту има шансу да буде најбољи свих времена", рекао је Пилић за РТС.

Као неправду која је њему лично направљена прихвата и звиждуке које Новак добија у финалима турнира, чак и у Мелбурну где је са осам трофеја непревазиђени владар.

"Финале Вимблдона са Федерером је велика срамота публике"

"Меч са Домиником Тимом није толико остао у лошем сећању, колико онај у Лондону против Роџера Федерера. Што се мене тиче, то је била срамота публике. Мораш бити фер, не можеш аплаудирати ако неко направи двостурку грешку. Можеш навијати за Федерера, океј. Момак има 38 година, али не на такав начин. Новак је дошао из мале земље и постао владар тениса."

Упознао је Новака у Минхену, где је годинама имао академију. Створио је 39 играча из првих 100 на свету. Каже, "са мојим знањем и немачким новцем" да је свашта могао. Па и да препозна будућег шампиона

"Људи, 99,9% који се баве и живе од тениса, немају појма шта је таленат. Таленат је конгломерат од можда 12, 13 или 14 елемената. Једног дана сам рекао Горану: 'Видиш оног малог са црном косом, одиграј пет минута са њим, биће то јако добро'. Без претеривања, играли су 20 минута, а Новак није погрешио нити једну лопту – био је хипнотизиран. Каже мени Иванишевић: 'Шорнико, имате право, од ового малог може бити шта ко'. Тако он каже на далматинском."

Времена се мењају, професионални спортт постаје још професионалнији. А, дечак који је yсвет гледао широм отворених очију, не заборавља учитеља.

"Оно што му кажеш, он упија као сунђер. Има такве компоненте да неће исту грешку 17 пута поновити. Ту је био фантастичан. У октобру 2018. сам играо овде са Новаком неких пола сата и невероватно је какве је он детаље запамтио из академије. То су му биле једне од најбољих година у детињству, што је за мене велики комплимент."

"Играо сам Вимблдон за 50 фунти, погледајте сада новац за награде"

Вечита дилема колико је за врхунског спортисту важан талент, а колико рад – не постоји за Николу Пилића. Каже да је неопходно 100 одсто талента и 100 одсто рада.

"Мора се радити и без великог рада, без концентрације и одрицања, нема шансе. Данас је конкуренција огромна. Погледајте колики је новац сада у питању, ја сам играо Вимблдон за 50 фунти. Данас ако изгубиш у првом колу, добијаш 50.000 долара."

Пред прошлогодишњи Вимблдон и сам је био изненађен када су почли да сарађују Новак и Горан Иванишевић, двојица његових ђака.

"Можда Ђоковић треба уложити у некога са великим именом, ко и даље добро игра. Био сам изненађен, није ми ништа рекао, али ако је њему добро, а изгледа да јесте, онда сам и ја задовољан. Обојица су моји играчи."

"Нико као Ђоковић, Федерер и Надал"

Морају новинари нешто да пишу, па морају и да питају. Ко је најбољи тенисер свих времена? Да ли је могуће поредити тенис некада и сада?

"Он може играти сигурно још четири или пет година, јер је физички добар. Новак је професионалац 100 одсто. Зна како да се припрема. Ако жели, ако је у шестој брзини, значи да је у топ форми – онда је најбољи играч на свету. Новак, Федерер и Надал, шта су учинили у последњих 15-ак година... Сумњам да ће се појавити нека тројка слична њима", закључио је Пилић за РТС.

Никола Пилић је 1973. играо финале Ролан Гароса. Због суспензије коју је Никола добио од Тениског савеза Југославије, осамдесет двоје тенисера је 70-их година бојкотовало Вимблдон.

Активно је играо тенис до своје 39. године. По њему, једна од ствари која Новака одваја од осталих је захвалност. Не заборавља шампион ко му је и како помагао када је имао само 13 година. Зато и јесте на врху!

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво