"Чекали смо у редовима за хлеб и млеко, то ме је учинило чврстим и гладним"

Најбољи тенисер света Новак Ђоковић, после титуле на Аустралијан опену, говорио је о свему што се дешавало током финалног меча са Домиником Тимом, али се дотакао и ситуација и околности које су га обликовале као играча и човека.

Новак је у финалу савладао Доминика Тима резултатом 6:4, 4:6, 2:6, 6:3, 6:4, и тако дошао до осмог трофеја из исто толико финала у Мелбурну, чиме се вратио на прво место АТП ранг-листе.

На тај начин је уз Роџера Федерера и Рафаела Надала постао једини тенисер у историји са најмање осам пехара на једном гренд слему. Швајцарац је исто толико пута освајао Вимблдон, док је Надал у чак 12 наврата био најбољи на Ролан Гаросу.

Управо је новинаре занимало шта је разлог њихове дуговечности јер, без обзира који су изазови, они успевају да се одупру и освајају титуле.

"Не могу да причам у Роџерово и Рафино име. Веома их поштујем и дивим се томе шта су постигли, шта раде на терену и ван њега. Могу да говорим у своје име. Мислим да смо сви имали различите животне путеве. Мислим, сви смо одрасли у различитим околностима, различитим земљама, различито смо одгајани", почео је причу Ђоковић и онда се осврнуо на прошлост:

"Моје одрастање је било у Србији деведесетих година – тешко време, рат, ембарго... Морали смо да чекамо у реду за хлеб, млеко, воду и неке основне ствари. Овакве ствари вас чине јачим и гладним за успехом, шта год у животу радили."

Он је навео да су га тешки животни услови очврсли и ојачали карактер, што му је касније помогло када је градио пут у професионалном спорту.

"Све то вероватно чини моје основе. Све сам буквално постигао ни из чега и тешких животних околности, уз помоћ своје породице. Када погледам уназад, подсећање на то одакле сам увек ме је инспирисало и мотивисало да будем још јачи. То је вероватно један од разлога зашто сам успео да нађем ту потребну менталну снагу и превазиђем изазове."

Зашто су изостала карактеристична "срца"...

Током финала у Мелбурну против Тима имао је велику подршку публике, па и оних најмлађих, али је у неким тренуцима било проблема. Ушао је у сукоб са неколицином присутних, због чега није било карактеристичног давања "срца" на крају.

"Радим ствари које осећам у том тренутку да су искрене. Када не осећам да треба то да урадим, не урадим јер осећам да су околности и ситуација на терену такви. Иако би у том тренутку можда требало то да урадим јер треба да се издигнем изнад ситуације, али добро, човек сам. Свако од нас греши и доживљава живот на различити начин", истакао је потврдивши да није био одушевљен реакцијама неких људи на трибинама.

Више пута је похвалио Аустријанца, за којег је рекао да ће сигурно освојити гренд слем трофеј до краја каријере, а онда и открио какве је здравствене проблеме осећао на терену "Род Лејвер арене".

"Била је велика борба, огромна борба, пре свега са самим собом. Необјашњиво ми је то што се десило са том вртоглавицом и енергијом на почетку трећег сета. Изашао сам да променим одећу, међутим, када сам изашао приметио сам да нешто није у реду, мислио сам да је то само тренутно, али то је нешто што је било присутно неких сет и по."

Казао је и да му није било јасно због чега је дошло до вртоглавице, која је утицала и на његов ментални приступ.

"Једноставно, сваки пут када бацим лопту за сервис, врти ми се у глави, готово као да падам на терену. Јако чудно. Након неколико посета доктора установљено је зашто се осећам тако – јер сам дехидриран, што ми је чудно. Доста сам пио течности, ја имам свој протокол пред излазак на терен. Сигурно су различити фактори утицали да се тако осећам на терену – емоције, стрес. Мало сам био разочаран што се тако осећам у финалу гренд слема турнира", закључио је Ђоковић.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара