Нови турнир, ново правило – шта је то разбеснело Ђоковића?

АТП куп је ново такмичење које се игра у Бризбејну, Перту и Сиднеју. Од 2020. у јануару се организује репрезентативно такмичење под покровитељством Тениске асоцијације професионалаца, као одговор на реформе у Дејвис купу.

Најстарије екипно такмичење је Ђерар Пике, заједно са инвестиционом групом "Космос", потпуно променио и оно није наишло на превише одобравања код играча.

Више им се свиђа АТП куп јер је у добром термину (од 3. до 12. јануара) и представља идеалну припрему за Аустралијан опен, али су и овде уведена правила на које се треба привићи.

Другачије је бодовање, другачији је распоред новчаних награда, али су најважније новине те да је дозвољена константна комуникација са члановима тима, да загревање траје четири, а не пет минута као раније, као и да постоји још један начин проверавања судијских одлука.

У питању је видео провера, односно "видео ривју", нешто налик на ВАР технологију у фудбалу.

Осим стандардног челенџа (провере да ли су ударци завршили у терену или ван), играчи и тимови сада могу да траже видео снимак одређене ситуације, како би установили да ли су у праву. Могу се проверавати различите ствари - да ли је лоптица закачила мрежу, да ли је играч направио преступ код сервиса (фут-фолт), али и да ли је направио преступ.

Управо то се догодило у одлучујућем дубл мечу између Србије и Француске. За наш тим наступили су Новак Ђоковић и Виктор Троицки, који су након драматичног сусрета победили 6:3, 6:7 (5-7), 10:3.

После фантастичног првог сета, средином другог је резултат био 30:30 на сервис Троицког, а Новак је волејом освојио поен. Чинило се да ће бити гем лопта, када су "триколори" затражили видео проверу и то им се исплатило.

На снимку се јасно видело да је Ђоковић направио преступ, рекетом је имао контакт са лоптицом на противничкој страни терена, због чега је поен припао Французима.

Логично, најбољем српском тенисеру се то није допало, бунио се код судије Фергуса Марфија, али није имао због чега. Поприлично се разбеснео, па је након следећег поена, који је такође решио на сличан начин.

После волеја (сада успешног), окренуо се одмах ка арбитру из Ирске и иронично га упитао да ли је и сада направио прекршај. Био је толико бесан да је изговорио низ псовки на рачун Марфија, али се мора признати да је све било по правилима.

Тенисери немају права да одигравају ударце са друге стране мреже, без обзира да ли се "пецају" или не.

Срећом, Ђоковић и Троицки нису претрпели брејк у том гему, вероватно би у том случају други рекет планете био у стању да сруши пола стадиона. Французи су изједначили у тај-брејку, пре него што је српска комбинација одиграла фуриозно у трећем и обезбедила пласман у четвртфинале.

"Орлови" су обезбедили карту за Сиднеј, где ће се играти завршница турнира.

Ново такмичење које се игра за наградни фонд од 15 милиона долара.

Никола Ђукић (NikolaDjukic43

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво