Федерер "обара" швајцарску економију

Кованице са ликом Роџера Федерера потпуни су хит у Швајцарској и челни људи тамошње економије нису могли да ни да замисле колику ће помаму изазвати. Федерер је добио ту част да краси једну од нових кованица које треба да буду издате.

Швајцарска Влада саопштила је да би до јануара требало да буде издато 95.000 кованица, а први контигент изазвао је пад на сајту Швајцарског савезног већа, на којем се купује преко веб-шопа.

Први контигент од 33.000 комада је распродат, док је потражња толика да ни један од највећих сајтова није могао да издржи ту количину посета.

"Имали смо 2,5 милиона кликова. Било је то превише за нашу онлајн продавницу. Очекивали смо и планирали високу потражњу, али нисмо могли да замислимо да ће бити оволико велика", рекао је извршни директор Савезног већа Маријус Халдиман.

Лик рекордера по броју гренд слем титула (20) биће на кованицама од 20 франака, што је први пут у историји Швајцарске да на кованици буде жива особа. Додатни проблем је настао када је Роџер поделио објаву на друштвеним мрежама.

"Чим је објавио линк на друштвеним мрежама, моментално смо имали проблема са повећаним саобраћајем на порталу. Неки фанови су могли да уђу на сајт, али нису могли да доврше наруџбину. Други нису могли ни да отворе страницу. Стигло нам је много мејлова са питањима да ли могу да купе кованицу, али нисмо могли да тражимо податке са кредитних картица преко мејла."

На "глави" кованице налази се Федерер са чувеним једноручним бекхендом.

План тамошње Владе је да осим наведених кованица од 20, Федереров лик буде и на оној од 50 франака, али у другачијем дизајну од маја 2020. године.

број коментара 5 Пошаљи коментар
(петак, 06. дец 2019, 12:14) - Kablar [нерегистровани]

@Ludilo

Kada ce pojedini shvatiti da ovo nije novcanica u metalu, koja se pusta u opticaj kao sav drugi novac.Kovnice se izdaju u ogranicenom broju i posvecene nekoj licnosti,dogadjaju itd. ova kovnica posvecena je Federeru,da bi je neko posedovao mora je kupiti za 20 SFR. sa tom kovnicom se ne moze nista kupiti,platiti,ona je da stoji u vitrini.

(петак, 06. дец 2019, 10:45) - zz [нерегистровани]

Ludilo

Švajcarska koja ima Ojlera i Lagranža dva najveća naučnika u istoriji stavlja na novčanicu nekoga ko ne zna riješiti ni kvadratnu jednačinu. Blizu je propast svijeta.

(петак, 06. дец 2019, 04:10) - anonymous [нерегистровани]

Mile

Ovo je veliko priznanje za svakog sportistu.

(петак, 06. дец 2019, 02:57) - nb [нерегистровани]

Svajcarci cene svog (teniskog) heroja

Neki Srbi .suju svog. Mozda cemo i mi jednog dana postati "Svajcarci"?
Mozda, kad se preselimo u Svajcarsku?

(четвртак, 05. дец 2019, 18:50) - Janko [нерегистровани]

Kovnice

Ako se kovnice u sto manjem broju izdaju,nekada kasnije imaju vecu vrednost.Kovnice se cuvaju.