Ђоковић покренуо "лавину" – спрема се велика промена у тенису

Премијерно издање новог Дејвис купа завршено је великим финалом у којем је домаћа селекција Шпаније освојила титулу, победом над Канадом. Шпанци су у мадридској "Магичној коцки" заокружили фантастичан турнир, пре свих Рафаела Надала, и стигли до шесте "салатаре".

Било је то прво издање откад је "Космос група", са фудбалером Барселоне Ђераром Пикеом на челу, извршила реформу такмичења.

Дејвис куп организују Међународна тениска федерација (ИТФ) и "Космос", у којем велики удео има јапанска компанија "Ракутен", а представља нешто попут фудбалских светских првенстава. Учествује 18 репрезентација и од 2019. ће бити играно на крају сезоне. Формат је промењен после више од века, а "Космос" ће уложити три милијарде долара током следећих 25 година.

Пике је потврдио да је читава организација прошла на високом нивоу, више од 650 новинара из 25 земаља је извештавало из Мадрида, турнир је преношен у 121 једној земљи, док је током седам дана такмичења било више од 130.000 посетилаца.

Већ оптерећен календар додатно је проширен, сезона је продужена, док је Асоцијација тениских професионалаца (АТП) отишла корак даље и оформила своје такмичење.

У питању је АТП куп који ће бити одржан од 3. до 12. јануара следеће године. Оно се разликује од Дејвис купа јер учествују 24 репрезентације, за које наступају по двојица најбоље рангираних тенисера. Србију представљају Новак Ђоковић и Душан Лајовић.

Тај турнир ће бити репрезентативног карактера, служиће као припрема за Аустралијан опен, али је такође и разлог све већих несугласица у мушком тенису. Ђоковић, који је председник Савета играча, током наступа у престоници Шпаније предложио је да се два описана такмичења споје у једно.

"Распоред је одувек био проблем за АТП куп и Дејвис куп. По мом мишљењу, требало би да дође до спајања догађаја и мислим да је та опција отворена за будућност. Дугорочно гледано, мислим да два догађаја те врсте у размаку од шест недеља не могу да опстану. Распоред је пренатрпан", рекао је Ђоковић који је предложио и термин.

"Идеално време било би после Ју-Ес опена, крајем септембра, тада би било најбоље да се игра тај суперкуп, или како год да се то зове убудуће."

Он признаје да није лако помирити интересе две стране, али и Лејвер купа, који такође жели да буде успешно такмичење.

"Кроз Савет играча сам био део свих тих дискусија у последње три године. Наравно, ИТФ и АТП су две различите организације. Веома је сложено. Није лако направити промене у нашем спорту", додао је Новак.

Најбољег српског спортисту подржао је велики ривал Рафаел Надал. Шпанац је у минулој седмици одиграо укупно седам мечева и често је наступао двапут дневно.

"Искрено, не видим друго решење осим спајања ових такмичења. Не могу да замислим да имамо два Светска купа у распону од месец дана у нашем календару. Заиста не видим како је то могуће. Наравно, не могу да говорим у име АТП-а, нити у име других играча, али мислим да коначно имамо прилику да добијемо једно сјајно такмичење", рекао је Надал.

Две кровне организације имале су низ састанака како би се пронашло решење за удруживање, али у почетку нису нашли нашли заједнички језик.

"Важно је да АТП и ИТФ уложе све снаге и договоре се. Истовремено, важно је и да постоји озбиљна компанија која је спремна да својим напорним радом и улагањем подигне ово такмичење на виши ниво, а 'Космос' то свакако жели. Моје лично мишљење је да нема другог начина осим да имамо једно, велико такмичење. АТП, ИТФ, Космос, Дејвис куп, Светски куп. Име није битно. Мислим да је Дејвис куп идеално име јер је део историје спорта. И биће још веће ако смо у стању да све спојимо у једно", каже Надал.

Међутим, од тренутка када се огласио Ђоковић, а потом и остали врхунски играчи (Федерера није било на Дејвис купу), курс којим су кренули је промењен – сада се озбиљно разматра о спајању. Пике је прво проговорио о могућој сарадњи и формирању јединственог такмичења.

"У тенису је највећи изазов пронаћи рупу у календару јер је пренатрпан. Имали смо 87 играча који су дали све од себе, тако да би било идеално да имамо једно тимско такмичење. И Новак и Рафа су изнели своја мишљења по том питању, и ми смо својевремено рекли да би искрено, то било најбоље за тенис. Вољни смо да седнемо за сто са АТП-јем, надам се да ће нови председник имати више слуха у том смислу и да ћемо ујединити снаге и организовати један турнир", истакао је Пике.

Директор Међународне тениске федерације Кели Ферведер свестан је колику важност имају најбољи играчи и да њихов интерес мора да се урачуна. У интервјуу за Би-Би-Си признао је да ће захваљујући Ђоковићем речима бити отворена дебата.

"Морате имати слуха за све стране у процесу. Ако Новак Ђоковић предлаже тако нешто, то отвара врата за дискусију са АТП-јем. Са тачке гледишта ИТФ-а, зар не би било фантастично да имамо заједнички Светски куп тенисера и тенисерки? То би било сензационално", каже Ферведер.

Он сматра и да има простора за нове идеје.

"То је амбиција. Ако гледате на бизнис план четврта година је та од које очекујемо да видимо неки профит. Постоје сфере посебно у области медијских права где постоји озбиљан простор за раст. Ђерар Пике жели да буде иновативан, жели да пробуди играче и укључи их у то да створе нешто другачије, нешто што се не понавља из недеље у недељу као што је случај са турнирима. Тимски догађаји где играју тенисерке и тенисери има велики потенцијал и то је нешто у чему желимо да остваримо корист", закључио је директор ИТФ-а.

Сезона за нама била је турбулентна, уведено је неколико нових правила, многе организације промениле су менаџмент и то је резултирало новим догађајима. Како сада ствари стоје, ни 2020. неће бити много мирнија...

Никола Ђукић (NikolaDjukic43)

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво