Почиње нови Дејвис куп – све о "Пикеовом турниру" у Мадриду

У понедељак почиње завршни турнир Дејвис купа, који се од ове године игра у новом формату. Домаћин ће бити мадридска "Каха магика", у којој ће се 18 репрезентација борити за чувену "салатару".

За разлику од претходних издања, после реформе коју је направила инвестициона група Космос на челу са фудбалером Барселоне Ђераром Пикеом, најстарије екипно такмичење игра се у форми класичног турнира.

У фебруару су 24 нације играле у квалификацијама, од чега је 12 оверило улазницу за Мадрид. Осим њих, директан пласман заслужили су и полуфиналисти из прошле сезоне, као и две селекције које су добиле специјалну позивиницу.

Такмичење је на програму од 18. до 24. новембра на тврдој подлози, екипе ће бити подељене у шест група – првопласиране ће проћи у четвртфинале, као и две најбоље другопласиране.

група А: Србија, Француска, Јапан
група Б: Шпанија, Русија, Хрватска
група Ц: Аргентина, Немачка, Чиле
група Д: Белгија, Аустралија, Колумбија
група Е: Холандија, Велика Британија, Казахстан
група Ф: Сједињене Америчке Државе, Канада, Италија

Пикеов план заједно са власницима "Ракутена" (партнери у Космосу) јесте да се у следећих 25 година уложи преко три милијарде долара и направи самостално такмичење, другачије од претходног.

Многи тенисери били су незадовољни начином на који је остварена реформа, највише због термина и система такмичења, често говорећи да је то "Пикеово такмичење". Мечеви ће бити на програму сваки дан, план тренинга већ сада је потпуни пакао јер учествује чак 89 играча.

Међу критичарима је био и наш Новак Ђоковић, који се у почетку залагао за промене, па у првом периоду одбијао да игра Дејвис куп због лоше примене нових правила. Ипак, некадашњи шпански фудбалски репрезентативац га је убедио и он ће предводити "орлове".

Мечеви се играју свакога дана од 11 и 18 часова закључно са четвртком, а нокаут фаза на програму је у петак, суботу и недељу. Првог дана од 16.00 играју Хрватска – Русија, Италија – Канада и Белгија – Колумбија. Србија почиње наступ у среду са Јапанцима.

Наградни фонд је 20.000.000 долара.

Група А

Србија: Када у тиму имате Новака Ђоковића, свакако сте један од највећих фаворита за титулу, али оно што нашем тиму даје додатну дубину јесте квалитет осталих играча. Душан Лајовић, Филип Крајиновић, Јанко Типсаревић и Виктор Троицки једнако могу да помогну у синглу, али и у дублу. Такође, ово такмичење ће за наш тим бити посебно јер се Типсаревић опрашта од професионалног играња тениса.

Француска: "Триколори" су увек фаворити у екипним такмичењима и репрезентација са великом традицијом. Чак десет титула и девет финала говори у прилог томе, а сада ће им главни адути бити Пјер-Иг Ербер и Никола Мау, који су у недељу у конкуренцији парова освојили Завршни турнир у Лондону. Од сингл играча издвајају се Жо-Вилфрид Цонга, Беноа Бер и Гаел Монфис.

Јапан: Дефинитивно аутсајдери у овој групи. Нема Кеја Нишикорија и Јапанци неће моћи да рачунају на сигурне бодове. Ипак, ту су талентовани Јошихито Нишиока, Јасутака Учијама, Бен Меклахлан, Јуичи Сугита и Таро Данијел.

Група Б

Шпанија: "Армада" коју предводи селектор Серхи Бругера први је кандидат за титулу из два разлога – домаћин је и има најбољег играча света Рафаела Надала. У овом веку је освојила свих пет Дејвис куп титула и шесту ће покушати да узме са Робертом Баутистом Агутом, Фелисијаном Лопезом, Паблом Карењо-Бустом и Марселом Гранољерс-Пујолом.

Русија: Још једна млада селекција пуна квалитета. Нема Данила Медведева, што значи да ће Карену Хачанову помагати Андреј Рубљов и Јевгениј Донској. Шамил Тарпишчев ће успехе са женском селекцијом покушати да пренесе на мушку.

Хрватска: Бранилац титуле и посрнули гигант. "Ватрени" бране "салатару" и тешко је очекивати да ће у томе успети. Прва виолина биће им Борна Ћорић, тренутно 28. играч на АТП листи, пошто је Марин Чилић одустао због повреде. Очекују бодове у дублу у којем наступају Мате Павић и Иван Додиг.

Група Ц

Аргентина: Навикли су "гаучоси" да играју без повређеног Хуана Мартина дел Потра који им је 2016. донео једини трофеј. Највише наде селектор Гастон Гаудио полаже у Дијега Шварцмана, док су у селекцији још Гвидо Пеља, Леонардо Мајер и Орасио Себаљос.

Немачка: Изнервирани одлуком Александера Зверева да оде на приватну турнеју са Роџером Федерером, уместо да игра за национални тим, Немци ће морати да се ослоне на Филипа Колшрајбера, Јан-Ленарда Штруфа, Доминика Кепфера, Андреаса Миса и Кевина Кравица.

Чиле: Финалисти из 1976. године потајно се надају пласману у четвртфинале. Млади Кристијан Гарин и Николас Жари су они за које сте чули. За Алехандра Табиљу, Марсела Томаса Бариос-Веру и Нанса Подлипник-Кастиља вероватно нисте. Селектор им је Николас Масу, двоструки олимпијски шампион из 2004. и тренер Доминика Тима.

Група Д

Аустралија: "Кенгури" су једна од оних репрезентација коју ће свако желети да избегне. Очекује се да прођу групу и оду далеко, па што да не и до финала. Алекс де Минор и Ник Кирјос ће бити неугодан противник свакоме, уз асистенцију Џона Милмана, Џордана Томпсона и Џона Пирса.

Белгија: Србија је у ранијим издањима Дејвис купа често играла против Белгијанаца, који имају једну праву звезду – Давида Гофена. Кимер Копејанс, Сандер Жил, Јоран Флиген, Стив Дарсис комплетирају "ђаволе".

Колумбија: Први пут у историји Колумбијци играју завршни турнир, захваљујући победи над Шведском у квалификацијама. Сантјаго Хиралдо, Роберт Фарах, Хуан-Себастијан Кабал, Данијел Елахи Гаљан и Алехандро Гонсалес су већ национални хероји, али имаће шта да кажу на турниру – посебно у дублу.

Група Е

Холандија: Можда и најслабија екипа на овогодишњем турниру у Мадриду. Робин Хасе је увек први избор, следе Талон Грикспор, Ботик ван де Сандшуп, Веслик Колхоф и Жан-Жулијен Рожер.

Велика Британија: Селектор Леон Смит већ годинама води селекцију која има потенцијала да направи нешто велико. За сада то није успевала, вероватно неће ни овога пута, али је ово права прилика да се избруси састав. Опорављени Енди Мари ће тек почети да пружа партије на свом нивоу, Кајл Едмунд ће редовно доносити поене у будућности, а Џејми Мари и Кен Скупски су већ неко време у врху најбољих парова у тенису.

Казахстан: Упознали смо их пре неколико сезона у хали "Александар Николић", када су Михаил Кукушкин и Александар Недовјесов намучили Ђоковића и Троицког. Капитен Дијас Доскарајев на располагању има још Александера Бублика, Дмитрија Попкоа и Андреја Голубјева.

Група Ф

Сједињене Америчке Државе: Млад састав са великим проблемом званим Џек Сок. Мастерс шампион и некада осми играч планете без победе је ове сезоне, па ће вероватно играти само у дублу. Појединачну конкуренцију ће препустити Франсесу Тијафоу, Рајлију Опелки, Тејлору Фрицу и Сему Кверију.

Канада: Тим састављен од клинаца чија је будућност и више него светла. Од Дениса Шаповалова и Феликса Оже-Алијасима се очекује да у наредним годинама буду међу најбољима на свету, а већ су се етаблирали као озбиљни тенисери. Искуство припада Вашеку Поспишилу, само је питање како ће их селектор Френк Данчевић ротирати.

Италија: Матео Беретини и Фабио Фоњини, момци који ће можда бити довољни да се прође група. Италијани коначно имају екипу за респект и, у конкуренцији Американаца и Канађана, имају разлоге и за оптимизам.

Какво је Ваше мишљење – ко ће освојити прво издање новог Дејвис купа?

Никола Ђукић (NikolaDjukic43)  

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво