Осморица најбољих у борби за Лондон, двојица за нешто више

Завршни турнир у Лондону, на којем учествује осам најбољих тенисера у 2019. години, почиње у недељу од 15 часова. Мечеви ће традиционални бити играни у "О2 арени" и моћи ћете да их гледате у директним преносима на програмима РТС-а.

Такмичење је подељено у две фазе – "раунд робин" систем, односно групна фаза у којој се игра свако са сваким, после чега следе елиминациони мечеви.

Ове године такмичари су подељени у две групе – Бјерн Борг и Андре Агаси.

"Боргову" групу чине Новак Ђоковић, Роџер Федерер, Доминик Тим и Матео Беретини, док су у "Агасија" упали Рафаел Надал, Данил Медведев, Стефанос Циципас и Александер Зверев.

Победа у групи доноси 200 АТП бодова, тријумф у полуфиналу 400, а у финалу 500 бодова.

Турнир у престоници Енглеске игра се за наградни фонд од 9.000.000 долара, док титулу брани споменути Зверев.

Пред вама је најава онога што нас у следећих седам дана очекује у Лондону...

Група "Бјерн Борг"

Без дилеме боља група, барем из угла Новака Ђоковића – постоје двојица изразитих фаворита који су већ виђени у полуфиналу. Далеко од тога да ће остали служити само као спаринг партнери, али је чињеница да ће се у групи "Андре Агаси" водити много већа борба за пролазак. Распоред је такав да ће први изаћи на терен у недељу, Ђоковић отвара турнир дуелом са Беретинијем, док потом играју Федерер и Тим.

2. Новак Ђоковић

Тачно годину и шест дана Ђоковић је провео на првом месту, пре него што га је заменио Надал. Држао се захваљујући сјајним резултатима на великим турнирима – победе на Аустралијан опену и Вимблдону, односно мастерсима у Мадриду и Паризу. Новак је пет пута освајао турнир најбоље осморице и традиционално пружа најбоље партије баш у финишу сезоне. Стиже осокољен и пехаром из Париза, због чега је главни фаворит за нову титулу. Има шансу да и ову сезону заврши на првој позицији, за то му је потребно да се пласира у финале, а да то Шпанац не учини.

Постоје и други сценарији које можете прочитати ОВДЕ.

број титула: 5
број финала: 1
однос победа и пораза: 53-9
зарада од турнирских награда: 11.087.228 $
наступи на Завршном турниру: 11
титуле на Завршном турниру: 5

3. Роџер Федерер

Најуспешнији играч у историји Завршног турнира са шест титула, једном више од Пита Сампраса, Ивана Лендла и Ђоковића. Швајцарац је 16. пут у каријери имао 50+ победа у сезони, али се не стиче утисак да је толико био присутан на турнирима. Често је одмарао и прескакао догађаје, а на Вимблдону је пропустио велику прилику да освоји још један гренд слем трофеј. Изгубио је од Ђоковића упркос меч лопти, али у Лондон стиже у бољем расположењу. Тријумфовао је у родном Базелу јубиларни, десети пут, пре него што је одустао од Париза. Обожава да игра у дворанским условима, "О2 арена" му је једно од омиљених места, па ће уз нашег представника бити главни фаворит за пролазак даље. Такође, као много пута током каријере, може бити важан фактор у борби за "број 1".

број титула: 4
број финала: 2
однос победа и пораза: 51-8
зарада од турнирских награда: 6.989.975 $
наступи на Завршном турниру: 16
титуле на Завршном турниру: 6

5. Доминик Тим

Други пут узастопно Доминик Тим је играо финале Ролан Гароса и поново доживео исту судбину – пораз од Рафаела Надала. Један од најопаснијих играча на туру статистички је имао најуспешнију годину у каријери, али је помало упао у сенку неких других тенисера. Тек у Паризу је оверио "визу" за Лондон и чим је то учинио, доживео је пораз у "Берсију". Сада ће му можда и пријати да не буде у првом плану, али му сигурно неће одговарати што турнир отвара дуелом са Федерером.

број титула: 5
број финала: 1
однос победа и пораза: 46-17
зарада од турнирских награда: 5.828.722 $
наступи на Завршном турниру: 3
титуле на Завршном турниру: 0

8. Матео Беретини

Један од многих који је потпуну афирмацију стекао ове године и, као некада наш Јанко Типсаревић, помало неочекивано изборио место међу елитом. Матео Беретини је момак рођен у Риму пре 23 године и захваљујући веома константним резултатима сада је у друштву осталих "аждаја". Две титуле и једно изгубљено финале (све са турнира из серије 250), као и полуфинале Ју-Ес опена, нешто је по чему ће памтити сезону на измаку. Ипак, с обзиром на то да му распоред није ишао на руку (игра прво са Ђоковићем) и на имена ривала у групи, тешко је очекивати да прође групну фазу такмичења.

број титула: 2
број финала: 1
однос победа и пораза: 42-21
зарада од турнирских награда: 2.613.218 $
наступи на Завршном турниру: 0
титуле на Завршном турниру: 0

Група "Андре Агаси"

На први поглед неатрактивнија, али извесно тежа група на турниру у Лондону. Посебно када се узме форма и константност тенисера, као и најважнији фактор у овом тренутку – повреда Рафаела Надала. Шпанац је доживео незгодну руптуру трбушног мишића на мастерсу у Паризу, повукао се пред полуфинале и видећемо у каквом је стању. Уз њега, само је Александер Зверев има искуство играња на овом турниру, али то не значи да ћемо бити ускраћени за спектакл. Штавише...

1. Рафаел Надал

Највећа недоумица пред почетак такмичења јесте стање Рафаела Надала. "Бик са Маљорке" је дошао повређен у престоницу Енглеске, почео је да тренира и, колико год из његовог тима понављали да су оптимисти, тешко је прогнозирати да ли ће играти. Треба имати у виду и да је много пута у каријери пропуштао овај турнир, као и да га никада није освојио. То ће бити посебно важно због борбе за прво место са Ђоковићем – уколико не буде дошао до финала, постоји ризик да га Србин поново претекне. Иначе, Рафа за собом има још једну одличну сезону – пет титула, два гренд слема и сада "дише за врат" Федереру на вечној листи. Годину 2019. ће памтити и по томе што је оженио дугогодишњу девојку Ћиску.

број титула: 5
број финала: 1
однос победа и пораза: 51-6
зарада од турнирских награда: 12.214.586 $
наступи на Завршном турниру: 8
титуле на Завршном турниру: 0

4. Данил Медведев

Момак који је потпуно експлодирао у другој половини 2019. године са шест узастопних финала. Током те серије освојио је три титуле, две на мастерсима, чиме је постао једини играч уз Зверева који је, ако се изузме "велика тројка", успео да веже две "хиљадарке" у истој сезони. Играч је са највише победа на АТП туру, дошао до четврте позиције на листи и у једном тренутку имао солидну прилику да заузме врх. Осим по не баш карактеристичној техници (посебно бекхенда) и фантастичним резултатима, остаће упамћен по сукобу са америчком публиком на Ју-Ес опену, где је играо прво финале гренд слема у каријери. У случају да Надал не стигне да се потпуно опорави, дефинитивно ће Рус бити први фаворит у групи "Андре Агаси".

број титула: 4
број финала: 5
однос победа и пораза: 59-18
зарада од турнирских награда: 6.925.320 $
наступи на Завршном турниру: 0
титуле на Завршном турниру: 0

6. Стефанос Циципас

Млади грчки тенисер такође ће први пут наступити на Завршном турниру у Лондону, након сезоне у којој је достигао пуну афирмацију и етаблирао се као топ 10 играч. Остварио је први пут у каријери 50 победа, дошао до две титуле и опет имао неколико запажених тријумфа. Победио је у истој години Новака Ђоковића, Рафаела Надала и Роџера Федерера, а успех против српског играча у Шангају умногоме је утицао на смену на врху АТП листе. У Лондон стиже у солидној форми и није немогуће да га гледамо у полуфиналу.

број титула: 2
број финала: 3
однос победа и пораза: 50-24
зарада од турнирских награда: 4.056.206 $
наступи на Завршном турниру: 0
титуле на Завршном турниру: 0

7. Александер Зверев

Немачки тенисер је, попут Тима, у Паризу ухватио последњи воз за Лондон. Прошлогодишњи шампион пред собом има тежак задатак да одбрани титулу и 1.300 бодова, што не делује реално у овом тренутку. Момак из Хамбурга имао је поприлично слабу сезону, освојио је само један трофеј, изгубио два финала и доживео чак 23 пораза. Томе су много допринели љубавни, као и проблеми са некадашњим менаџером и члановима тима. Осим титуле у Женеви, не може да се похвали добрим учинком, посебно не на гренд слемовима, где му је најбољи резултат четвртфинале са Ролан Гароса.

број титула: 1
број финала: 2
однос победа и пораза: 43-23
зарада од турнирских награда: 3.015.723 $
наступи на Завршном турниру: 2
титуле на Завршном турниру: 1

Какво је Ваше мишљење – ко ће победити на Завршном турниру у Лондону?

Никола Ђукић (NikolaDjukic43)

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво