Како је Новак изгубио прво место и како може да га врати...

Тенисери воле да кажу да се самопоуздање стиче током дужег временском периода, а губи у једном у тренутку. Е, па слична је ситуација са бодовањем у тенису.

Налазимо се у самом фото-финишу сезоне, време када се АТП и "рејс" листа изједначују и, како сада изгледа, поново ће као пре три године када је Енди Мари преузео врх Новаку Ђоковићу на самом крају, бити драматично до последњег дана.

За разлику од Британца, који је у процесу повратка после операције кука, Ђоковић је поново један од главних кандидата да заврши годину као "број 1".

Био би и неприкосновени, али га је од данас на првој позицији заменио Рафаел Надал. Новаку ни титула на мастерсу у Паризу није била довољна да сачува трон (Надал се повредио пред полуфинале), а можда му неће бити осигурање ни да ће се вратити после Лондона – како се то десило?

Најбољи српски спортиста пред почетак Ју-Ес опена крајем августа имао је 3.740 бодова више од Шпанца, али су га два тренутка коштала наставка владавине – повреда рамена и пораз од Стефаноса Циципаса у четвртфиналу Шангаја.

Ђоковић је у Њујорк стигао као бранилац титуле (2.000 бодова) и задржао се само до четврте рунде, када је морао да преда меч Стану Вавринки. Швајцарац је профитирао од повреде рамена, која је Новака од терена одвојила неколико недеља.

Ту је већ био 1.820 бодова у минусу, надокнадио је 500 титулом у Токију, пре него што је у Шангају стигао нови шамар и то после освојеног првог сета.

Чинило се да је наш ас повратио форму након вишенедељне паузе, против Грка одиграо фантастичан сет у четвртфиналу и онда потпуно стао. Уследио је преокрет који му је са скратио залих за још 820 поена, па само чекао тренутак за смену.

Пре неколико недеља било је познато да ће се то десити 4. новембра – да би се изједначила АТП листа са оном за Завршни турнир у Лондону коју називају "рејс", сви бодови су избрисани пред почетак последња два турнира. С обзиром на то да Надал прошле сезоне није играо од Ју-Ес опена, званично се данас вратио на чело АТП каравана.

Могао је Ђоковић да додатно зачини борбу играњем на једном од турнира из серије 500 (Базел или Беч), али је одлучио да наступи на егзибицији у Казахстану, и то баш са највећим ривалом.

Међутим, оно што му повећава шансе јесте повреда коју је Рафа зарадио у престоници Француске и због које нисмо гледали пројектовано финале двојице најбољих на свету. "Бик са Маљорке" је током загревања за полуфинални сусрет са Денисом Шаповаловом повредио трбушни мишић и био је приморан да одустане од такмичења.

"Имао сам овај проблем на Ју-Ес опену 2009. и то је било лоше искуство. Почео сам турнир са истегнућем од шест до седам милиметара, наставио сам да играм, била је то година када сам изгубио од Дел Потра у полуфиналу. Турнир сам завршио са истегнућем од 28 милиметара, прерасло је у велику ствар", казао је Надал који уопште није могао да сервира:

"Сећам се тога добро јер због тога нисам могао да играм полуфинале Дејвис купа, одсуствовао сам после месец дана. Не желим то да поновим."

Новак је рутински савладао младог Канађанина, стигао до петог трофеја у Паризу, а укупно 34. на мастерсима и сада има 640 бодова мање од Надала. Без обзира да ли ће Рафа наступити у Лондону, Србину је неопходно најмање финале како би могао да се нада првом месту.

"Осећам се врло самоуверено, посебно у последња три дана и то ми даје охрабрење пред турнир у Лондону, имам времена да се одморим, опоравим и одиграм нови добар турнир", верује освајач 16 гренд слем пехара.

Уколико дође до последњег меча у "О2 арени", постоји неколико начина да се врати на прво место. Први је да Надал не стигне до финала, а Новак освоји турнир.

Ни све победе у Лондону му не гарантују повратак на прво место. Наиме, уколико Шпанац стигне до финала без пораза, он ће остати на првом месту. Такође, у случају да Ђоковић шести пут подигне трофеј намењем најбољем од најбољих, а да је претходно изгубио један меч у групној фази, може да остане без "броја 1". Надал ће и тада остати на челу АТП листе ако стигне до финала са барем две победе у првој фази.

Постоји опција да Новак заврши као први и са освојеном титулом у Лондону са два пораза у групној фази. Оно што је у том случају битно је да Надал не победи ни у једном сусрету у групи или да не стигне до финала.

Ако Србин изгуби финале, Надал ће годину завршити као први уз бар две победе у групи.

И последњи сценарио је да Новак изгуби финале уз један пораз у групи. Рафи је у том случају потребна само једна победа. Ипак, још није познато да ли ће се уопште појавити јер повреде трбушних мишића често захтевају дуже паузе.

"Жао ми је што је повређен поново. И ја сам током каријере био у таквим ситуацијама. Надам се да ће се опоравити и да ће бити у Лондону, турнир не би био исти без њега. Он је велики шампион и поштујем га. Када је реч о поенима, после ове титуле сам у бољој ситуацији, али морам да наставим победнички низ. Волео бих да добијем сваки меч у Лондону, успевао сам у прошлости. Међутим, не зависи све од мене. Сусрешћу се са врхунским играчима, сви су они у топ 10. Али морам да се фокусирам на свој циљ", закључио је Ђоковић.

Завршни турнир у Лондону на програму је од 10. до 17. новембра и тада ће се водити завршне борбе за ласкаву титулу најбољег на свету. И Ђоковић и Надал су је једнако заслужили због свега учињеног током ове сезоне, али на крају ће се радовати само један – нека то ипак буде Новак.

Никола Ђукић (NikolaDjukic43)

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво