Српски зид на Новаковом путу до трофеја

Две недеље, један циљ и један човек којег ће осталих 127 настојати да онемогуће да настави са суровом доминацијом у мушком тенису. Пред нама је Ју-Ес опен, последњи гренд слем сезоне, који ће српској јавности бити посебно интересантан. Делом због чињенице да Новак Ђоковић брани титулу и жели трећи пехар ове сезоне са највећих турнира, а делом и што су петорица од шесторице наших играча смештени у исти део жреба.

Сви сем Филипа Крајиновића упали су у горњу половину "костура" коју предводи управо Ђоковић, па већ у неколико уводних дана можемо сведочити српским дербијима.

Новак отвара турнир са Робертом Карбаљесом Баеном, са којим не би требало да буде проблема, после чега га очекује меч против победника сусрета Сем Квери Хуан Игнасио Лондеро.

У најужем делу Новаковог дела жреба налази се Јанко Типсаревић, који последњи турнир у каријери почиње од домаћег играча Дениса Кудле, као и Душан Лајовић, чији је противник Стив Дарсис из Белгије. Уколико обојица победе у својим уводним мечевима, укрстиће рекете у другом, а успешнији из њиховог потенцијалног дуела ићи ће на мегдан Ђоковићу.

Иако бисмо сви волели да наши момци могу да се такмиче са другим ривалима и на тај начин траже пут до успеха, јасно је да је први рекет света највећи фаворит да их све победи.

Српски навијачи могу да се надају да ће и у четвртој рунди гледати тробојке поред имена играча, с обзиром на то да се у Новаковом делу жреба налазе и Ласло Ђере и Миомир Кецмановић.

Њих двојица одиграће међусобни дуел у првом колу турнира у "великој јабуци", а међу потенцијалним противницима за четвртфинале налази се и Стан Вавринка, шампион из 2016. године.

"Циљ ми је да се максимално припремим за Ју-Ес опен. Допадају ми се услови на Флашинг медоузу, играње на централном терену. Борићу се за титулу као и сви други, мислим да имам добре шансе. Осећам се добро и једва чекам да турнир почне", поручио је светски "број 1".

Освајач 16 гренд слемова је током мастерса у Синсинатију осетио бол у десном лакту, истом оном који је оперисао почетком 2017, али је успео потпуно да се опорави.

Тамо је стао у полуфиналу, када га је нестварним сервисима зауставио Данил Медведев, а жреб је желео да се њих двојица укрсте и у потенцијалном четвртфиналу. Биће то прилика за реванш петопласираном на АТП листи, који стиже можда и у најбољој форми од свих.

Два узастопна финала (Вашингтон и Монтреал), потом титула у Синсију уз описани преокрет против Ђоковића, ставила су Руса међу фаворите из сенке. Исто мисли и легендарни Џон Мекинро.

"Ако бих морао да изаберем једно име које може да направи изненађење – то је Данил Медведев", открио је Мекинро.

Питање је да ли Данил може да држи потребни континуитет, сада ће и он бити међу онима које ће други "ловити", а уколико Србин прескочи и ту препреку, вероватно ће заказати блокбастер са Роџером Федерером.

Кажем вероватно, јер је Швајцарац добио убедљиво најлакши жреб од свих чланова "велике тројке".

Федерер се на старту састаје са дебитантом Сумитом Нагалом, а затим га очекује дуел против Дамира Џумхура, уколико не буде изненађења.

"О томе сам причао током тренинга пре два дана – нисам се годинама овако добро осећао пред Ју-Ес опен, што ми улива самопоуздање", истиче Федерер.

Најозбиљнији тенисери са којима Роџер може да се састане до четвртфинала су Лука Пуј (победио га лако у Лондону) и Давид Гофан, а у дуелу за најбоља четири очекују га или Милош Раонић или Кеи Нишикори или, евентуално, Борна Ћорић и Алекс де Минор.

Са друге стране, доња половина "костура", на чијем челу је Рафаел Надал, биће много неизвеснија. На почетку, одмах тежак тест – Џон Милман, а онда вероватно и други Аустралијанац Танаси Кокинакис.

"Бик са Маљорке" могао би други пут у каријери да одмери снагу и са Филипом Крајиновићем, ако Србин оствари неколико добрих резултата.

Једини наш представник у овом делу турнира нада се тријумфу над Седрик-Марселом Штебеом на старту, а онда изненађењу над ове сезоне уздрманим Марином Чилићем. За евентуални окршај са Рафом биће му потребно да елиминише и две високе "препоне" – Џона Изнера или Јан-Ленарда Штруфа.

Међутим, без обзира колико је пут тежак и чињенице да већ дуго нема трофеј на Ју-Ес опену, све сем Надала у полуфиналу било би изненађење.

"Иза мене су освојен турнир у Риму, Ролан Гарос, полуфинале Вимблдона и освојен Монтреал. То ме чини задовољним пред Ју-Ес опен, оставља позитивне мисли у мојој глави и са њима желим да изађем на терен. То помаже мом самопуздању", казао је светски "број 2".

А, ко би могао да му буде изазивач за финале? То питање је отворено – прво име на листи је Доминик Тим, међутим, није потпуно сигурно...

"Због изузетно озбиљног грипа који сам имао претходних дана, нисам очекивања поставио високо. Не размишљам да ли ћу догурати до четвртфинала или полуфинала, идем меч по меч, па ћу видети докле ћу стићи", казао је Тим, који поприлично неспреман долази у Њујорк.

У реду чекају Стефанос Циципас, Ник Кирјос, Роберто Батуиста Агут, али ниједан од њих не игра довољно константно и убедљиво последњих месеци, да бих могао да кажем да је већи фаворит у односу на остале.

Све наведено чини последњи гренд слем сезоне посебно интересантним. Чини се, у овом тренутку, да су једине константе Ђоковић и Федерер, али ни то није гаранција да ће стићи до завршнице. Посебно Роџер, који и даље има "флешбекове" од пораза у финалу Вимблдона.

Једно је јасно – 15. септембра се радовати само један, нек то буде исти момак од прошле године.

Никола Ђукић (NikolaDjukic43)

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи