Борба за ВТА трон и "финале" у првом колу Њујорка

Пре више од деценије једна улица Њујорку, можда и најважнијем граду на свету, била је затворена због ни мање ни више него Рускиње. Место близу легендардног Тајмс сквера у "великој јабуци" било је под блокадом јер је Марија Шарапова играла тенис са Дејвидом Летерманом.

Летерман је свакако једна од суперзвезда у америчком телевизијском новинарству, али затварање овог дела града потврда је колико је Шарапова популарна "преко баре".

Освајачица Ју-Ес опена из 2006. враћа се на амерички гренд слем након две године и бројних повреда, али и суспензије због кршења антидопинг правила.

Некада прва тенисерка планете, силом прилика, односно вољом жреба, одмах ће бити део спектакла, пошто је одређено да ће на старту турнира играти против велике ривалке Серене Вилијамс.

Серена већ дуго трага за 24. пехаром на највећим турнирима, којим би се осигурала као најуспешнија у историји "белог спорта", али и у Њујорк стиже да брани финале. Пре 12 месеци је направила скандал током окршаја са Наоми Осаком, оптуживши судију Карлоса Рамоса за крађу.

Сигурно је да шпански арбитар неће бити у столици током овог окршаја, због одлуке руководства турнира да Рамос неће судити Серенине мечеве.

Вилијамсова и Шарапова деле велико ривалство, али упркос чињеници да се ради о две тенисерке које су обележиле нову еру женског тениса, скор у међусобним дуелима убедљиво је на страни Американке.

Серена има 19 победа и само три пораза, у шта спада и предаја са прошлогодишњег Ролан Гароса. Пре тога, Маша је последњу победу забележила давне 2004, а од тада је противница нанизала чак 18 победа.

"Ју-Ес опен је заиста нешто велико. Увек је тако. Без обзира на то где се налазите у свету, кад дођете у Њујорк увек осетите нешто специјално због чега сте узбуђени. На терену осећате публику, енергију. Тенисери кажу да је не постоји ништа слично мечу у ноћном термину на Ју-Ес опену и ја сам у потпуности сагласна", казала је Рускиња.

Без дилеме је да ће овај дуел засенити све остале, постављен је у "прајм тајму" на стадиону Артур Еш и, упркос томе што игра против домаће легенде, Шарапова ће свакако имати велики број навијача на својој страни.

Осим описаног блокбастера, последњи гренд слем обележиће и борба за прво место на свету, коју већ неко време воде Осака и Ешли Барти. Аустралијанка је после Ролан Гароса наследила Јапанку на трону, али је пад у форми проузроковао нову ротацију и од тада је Наоми "број 1".

Могла је Ешли недавно у Синсинатију да је поново престигне, стала је корак пре тог подухвата и нову шансу имаће на једном од највећих турнира на свету. Лоша ствар по њу је што се налази у истој четвртини костура са Сереном, са којом може да се састане у четвртфиналу.

Претходно ће вероватно морати да елиминише потенцијалну "мину" Марију Сакари, као и 14. носитељку Анџелик Кербер, шампионку из 2016. године.

У том делу жреба налази се и најбоља српска тенисерка Ивана Јоровић (тренутно 94. на ВТА листи), која на старту уопште нема лак задатак. Противница јој је талентована тинејџерка Ига Швјонтек, девојка у сјајној форми од почетка сезоне.

Другу половину доњег дела жреба предводи Каролина Плишкова, а од јачих носилаца ту су Медисон Киз, Елина Свитолина, Џоана Конта...

На самом врху костура је актуелна шампионка Осака и првакиња недавно завршеног Вимблдона Симона Халеп. Њихов окршај у полуфиналу жељно се очекује, али обе до тада морају да прескоче неколико озбиљних препрека.

Јапанка ће испред себе имати имена попут Кики Бертенс, Арине Сабаленке, Белинде Бенчич, Викторије Азаренке... Проблем јој представља и повреда колена из Синсинатија, али она истиче да је спремна за одбрану титуле.

"Не очекујем да ми то ствара проблеме и да ме ограничава на терену. Осећам се боље. Потребно ми је да играм и да тренирам, то јача моје тело. Увек се брзо опорављам, брзо се регенеришем после сваког меча, мислим да ће све бити у реду на Ју-Ес опену што се мог здравственог стања тиче", објаснила је Осака.

На другој страни Симони Халеп се као изазивачице јављају Петра Квитова, Каролина Вознијацки, Слоун Стивенс, док ће своју шансу међу овим фавориткињама тражити и наша Александра Крунић.

Други рекет Србије почиње од Јелене Остапенко, коју свакако може да елиминише, после чега би јој потенцијалне ривалке биле Гарбиње Мугуруса, Светлана Кузњецова и наведене Стивенс и Квитова.

Извесно је да нас у следеће две седмице очекује много доброг тениса и велика борба на Флашинг Медоузу. Кандидаткиња је много, велики број изједначених играчица, али ће само једна 14. септембра завршити са сребрним пехаром у рукама.

Никола Ђукић (NikolaDjukic43)

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво