Мечеви због којих је Јанко постао "маратонац"

"Подвући ћу црту после Ју-Ес опена. Дефинитивно не видим себе да се следеће године, уз дужно поштовање, вуцарам по челенџерима. Евентуално би ми подстрек био ако будем у топ 100 или ако будем у главном жребу Аустралијан опена, али ни то није сигурно. Пре свега, зато што се први пут у животу мало бојим за своје здравље, за то шта ћу ја са 50 година..."

Пред српским новинарима, са поприличном дозом бриге, Јанко Типсаревић изговарао је ове речи након пораза на овогодишњем Ролан Гаросу.

Тек што се вратио на АТП тур после дуге паузе због повреда, један од најбољих српских тенисера покушао је да нађе препознатљиву форму, али није успео. Остварио је само једну победу на последњих пет мечева и та црта је морала да буде подвучена.

"Било је ово сјајних 16 година. После много преиспитивања и размишљања шта ми је важно у овој фази живота и шта ме чини срећним, одлучио сам да се повучем из професионалног тениса", објавио је Јанко на друштвеним мрежама.

Момак рођен у Београду постао је професионалац давне 2002. године, у каријери је освојио четири титуле и "салатару" у Дејвис купу, а најбољи пласман био му је осмо место (април 2012).

"Осим Ју-Ес опена следеће недеље и неколико АТП турнира, последње такмичење на којем ћу учествовати је Дејвис куп у Мадриду. У наредним годинама главни фокус ће ми бити породица, тениска академија и тренерски посао на међународном нивоу. Хвала свима на непрекидној подршци."

У два наврата је наступао на Завршном мастерсу, али ће га многи памтити по надимку "маратонац".

Разлог је једноставан – одиграо је 32 меча у пет сетова (ако је потписник ових редова добро избројао), што на гренд слемовима, што у Дејвис купу. Округло 20 је решио у своју корист.

Готово да није постојао тенисер, посебно из групе најбољих, који је у свом делу жреба желео да види Типсаревића на неком од највећих турнира.

Још као јуниор се представио домаћој публици наступима за репрезентацију, када 2001. победио Пољака Кристијана Фајфера у трилеру, а две године касније дуге мечеве играо са Солоном Пепасом из Грчке, односно Валентином Саноном из Обале Слоноваче.

Много је било маратонских дуела, а ево неколико оних који су дефинисали каријеру Јанка Типсаревића:

Два дана, две победе против браће Рохус

"Орлови" су од 29. априла до 1. маја играли на теренима Гемакса меч другог кола Евро-афричке зоне против Белгијанаца и изгубили 3-2, али је Јанко био тај који је најавио разлоге због којих ће га касније звати "маратонац".

У два дана је браћу Рохус, Кристофа и Оливијеа, побеђивао након изнурујућих дуела и то пошто је у оба надокнађивао по два сета заостатка. У првом је резултат гласио 2:6, 4:6, 7:5, 6:4, 6:1, док је у другом било 6:7 (8-10), 3:6, 7:6 (7-3), 6:2, 6:4.

Нажалост, то није било довољно за пролаз наше селекције.

Први гренд слем "трилер"

Само неколико недеља касније осетио је то како изгледа играти пет сетова на неком од гренд слемова. У првом колу Ролан Гароса укрстио је рекете са Словаком Домиником Хрбатијем, тада 20. тенисером планете.

Јанко је два пута морао да стиже по сет заостатка, на крају успео и направио изненађење резултатом 6:7 (5-7), 6:3, 3:6, 6:3, 8:6.

Меч је трајао 4 сата и 20 минута.

Маратон за маратоном...

Иако на трави мечеви трају много краће и физички су мање захтевни, Вимблдон 2007. остаће му у сећању као турнир на којем је прве три победе остварио у пет сетова.

Добио је Александра Пеју, потом и Флорана Серу, да би круна сјајног турнира дошла у виду елиминације шестог носиоца Фернанда Гонсалеса.

Чилеанац, који је познат по свом "топу" из форхенда, положио је оружје након више од три и по часа борбе, резултатом 6:3, 3:6, 6:3, 4:6, 8:6.

Чувени окршај са Федерером

Ако ће се по нечему памтити каријера Јанка Типсаревића, осим по великој пожртвованости и карактеристичном изгледу на терену (првенствено јер је носио наочаре), јесте "онај" чувени меч против Роџера Федерера у Мелбурну.

Било је то треће коло Аустралијан опена, један од најдраматичнијих дуела у овом веку и поново повратак после минуса у сетовима.

Тада Јанко није могао да дође до коначног тријумфа, Швајцарац је славио 10:8 у одлучујућем сету, али је скупо продао кожу.

И не само то, шушка се да је превелики физички напор утицао на Роџера да се не опорави довољно за каснију фазу турнира и полуфинални сусрет са Новаком Ђоковићем. Новак је добио великог ривала у четири сета и касније дошао до прве гренд слем титуле.

Како је Родик умало убио Типсаревића...

Једини сусрет који је доспео на ову листу, а да није одигран у пет сетова, јесте друго коло Ју-Ес опена 2010. године са Ендијем Родиком.

Јанко је победио у четири сета (3:6, 7:5, 6:3, 7:6 (7-4)), након 3 сата и 18 минута игре, што му је био други тријумф над Американцем у кратком временском периоду.

Било је много контроверзи, Родик је дивљао, љутио се на судију, али је деветоплаирани на АТП листи на крају морао да пружи руку бољем, барем у том тренутку.

"Био је баш фин. Рекао је: 'Свака част, одлично си играо'. А, онда је додао: 'Победио си ме на Вимблдону и ако и сада изгубиш у раној фази турнира, има да те убијем!' Баш то ми је рекао на мрежи", чувена је Типсаревићева изјава.

Штепанеков средњи прст

"Можете ли ви то да замислите? Погледајте, пет сати и седам минута смо провели на терену и на крају, уместо да ми Штепанек пружи руку, човек пружио средњи прст!?", овим речима се обтратио новинарима после победе над Чехом у Прагу.

Било је 5:7, 6:4, 6:4, 4:6, 9:7, а после више од пет сати надљудске борбе, тада други рекет Србије, обезбедио је изједначење у четвртфиналу Дејвис купа 2012.

Штепанек је одбио да се рукује са Јанком, а као да му то није било довољно, него је српском асу том приликом показао и средњи прст.

Њих двојица су временом изгладила однос.

Половичан учинак са Шпанцима

У Њујорку 2012, односно Паризу годину дана касније, одиграо је два најдужа меча када су у питању наступи на турнирима. Оба су трајала више од четири и по сата и једини дужи је горенаведени против Штепанека.

На Ју-Ес опену је поражен од Давида Ферера у тај-брејку петог сета, док је на Ролан Гаросу остварио велики тријумф над Фернандом Вердаском.

То му је уједно била и последња трилер победа до 2017. и окршаја са Танасисом Кокинакисом, док је недавно на Вимблдону у првом колу елиминисао Јошихита Нишиоку са 3-2. У каријери их је имао много и тешко ће му неко преузети надимак "маратонац".

Јанко Типсаревић је најавио да ће му последњи наступ бити у Мадриду крајем новембра. Тамо неће играти мечеве у три добијена сета, али немојте бити изненађени ако нас за испис буде "частио" неким полумаратоном...

Никола Ђукић (NikolaDjukic43)

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво