Брига за навијаче, али и Новака – опрез због повреде лакта

Иако је до пре само неколико дана српска спортска јавност са нестрпљењем чекала крај августа и почетак септембра, како би своје пулене бодрила на највећим такмичењима, дешавања која су нас уздрмала мало су бацила сумњу на период који долази. Кошаркашка репрезентација Србије суочава се са великим проблемима због повреда Милоша Теодосића и Драгана Милосављевића, док је и најбољи тенисер света Новак Ђоковић забринуо своје навијаче пред последњи гренд слем сезоне – Ју-Ес опен.

Ноћ између петка и суботе по средњоевропском времену, Ђоковић против Луке Пуја у четвртфиналу мастерса у Синсинатију има сигурну предност (сет и брејк вишка), али тражи од судије помоћ физиотерапеута.

Уследила је масажа десне руке јер је проблем био лакат, исти онај због којег је пре две године направио најдужу паузу у каријери.

"Није ми се свидео осећај у том другом сету, отићи ћу код физиотерапеута да урадимо све што можемо да обезболимо то за следећи меч. Осећам сам мало бол у последњих неколико гемова", рекао је Ђоковић за Спортклуб непосредно након победе над Французем.

На тај начин Новак је забринуо навијаче који су се присетили 2016. и 2017. године, када је морао да паузира због коштане модрице. Покушао је шестомесечном паузом, није било успешно, па је једино решење била операција.

Хронични проблеми са лактом узроковали су и промену технике сервиса – Ђоковић је променио такозвану "петљу" код почетног ударца, скратио је замах и ослободио се претераног притиска који настаје када је "полуга" приликом сервиса сасвим испружена.

Најбољи српски спортиста потом је кренуо пут повратка на врх, где се и вратио и поново започео доминацију мушким тенисом.

Сада ће поново морати да буде изузетно опрезан јер је, упркос споменутој промени код сервиса, дошло до упале истог лакта. Приликом овог ударца је у финишу сусрета са Пујем неколико пута на лицу имао болну гримасу.

Тенисери често говоре да не прође дан да не осете бол, али сада је ситуација мало другачија.

Наравно, нема места паници јер је сам Новак деловао поприлично опуштено, међутим оно што може да забрине јесте чињеница да није био изложен претераним физичким напорима. Овакве врсте повреда дешавају се најчешће услед великог напора и константног притиска на одређени зглоб, а Србин их није имао у последње време. Тачније, ово му је први турнир након титуле на Вимблдону средином јула.

Прави показатељ тренутног стања биће полуфинални меч са Данилом Медведевом (поноћ, пренос на РТС1), који ће му бити ривал у полуфиналу Синсинатија.

"Играо је финала у Вашингтону и Монтералу, овде није испустио ни сет. Када победите у много мечева, добијате самопоуздање. Не греши много, одлично се креће, има јак сервис, биће то свакако велики изазов за мене."

Рус је, ако изузмемо Рафаела Надала, сада можда и најтежа препрека за Ђоковића, јер његов стил игре не одговара никоме, посебно не ровитом играчу. Воли да држи лоптицу у игри и необичном техником одузима ритам противницима, па ће први носилац морати добро да се помучи.

"Новак је Новак. Немам пуно да кажем о њему. Само огроман респект", казао је Медведев.

У случају да настави да осећа болове у десној руци, лоше решење не би било ни одустајање од овог мастерса, без обзира што брани титулу освојену прошле године.

За десетак дана почиње Ју-Ес опен, Ђоковић је тај који је пре 12 месеци освојио трофеј и сигурно је да је жеља да буде максимално спреман у Њујорку.

Блага бојазан постоји због повреде, али Новак има искуство и знање како да је што пре санира. Ако у томе успе, поново ће бити главни фаворит за пехар на америчком гренд слему.

Никола Ђукић (NikolaDjukic43) 

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи