Пилић: Роџер игра најлепши, Новак најбољи тенис

Хрватски тениски тренер Никола Пилић за портал Индекс говорио је о недавном финалу Вимблдона, али се присетио и тренутака када је сарађивао са Новаком Ђоковићем, док је српски тенисер био тинејџер.

Никола Пилић одушевљен је тениском представом коју су пружили Новак Ђоковић и Роџер Федерер у финалу Вимблдона, а искусни стручњак сматра да је то био један од најбољих мечева у истоирји белог спорта.

"Ма, величанствено. Жао ми је што је неко морао да изгуби, јер ако је неки меч требало да има два победника, онда је то био тај. То су двојица тенисера који играју најбољи тенис на свету. Нагледао сам се тениских мечева у животу и ово је можда и најбољи. Ако могу некоме ту ишта замерити, онда бих рекао да је Новак слабо сервирао, али је с основне линије био фантастичан. А Федерер... Мислим да никад у каријери није играо такав бекхенд. Био је то баш предиван меч", рекао је Пилић.

Пилић је признао да је навијао за српског тенисера и додао да је тешко одредити ко је бољи тенисер.

"Навијао сам за Новака јер је он био мој играч, али имам велики респект за Федерера. Мислим да је тешко извести некакав закључак у тој расправи. Погледајмо Федерера. Човек има 20 гренд слемова, највише седмица је био на броју један, највише финала, више титула од конкурената, а све то с 37 година. То је невероватно. С друге стране, кад игра тенис у својој шестој брзини, Ђоковић је најбољи играч на свету. Кад погледате његов међусобни скор са Надалом и Федерером, у плусу је с обојицом што је импресивно. Изједначи ли се с Федерером по броју титула, онда бисмо могли да говоримо да је највећи у историји. Новак има пет година мање и ако буде здрав, мислим да може престићи Роџера, али мораћемо за то да причекамо. Не бих неким коментаром желео да повредим ниједног из велике тројке", сматра искусни струњак.

Тројица најбољих имају своје омиљене подлоге, али Пилић сматра да Новак игра најбољи тенис.

"Новак је најбољи на бетону, Рафа на шљаци, а Федерер може да игра где хоће. То сви знају. Ево, ако баш инсистирате, Роџер игра најлепши, а Новак најбољи тенис. Мислим да је тако најбоље рећи", рекао је Пилић.

Пилић познаје Новака од његове 13. године, а каже да га је српски тенисер фасцинирао личношћу од првог момента.

"Кад је дошао са 13 година, нисам имао појма да би могао да буде врхунски играч, а камоли број један. У тим годинама нико ни за кога не може рећи да ће бити најбољи на свету. Тако сам се залетео с оним Гулбисом кад је имао 16 година и рекао да ће бити топ 10 играч па сам чекао до његове 26. године. Ипак, Новак ме од првог дана фасцинирао својом личношћу коју има и данас. Био је фантастично дете, интелигентно, паметно, добро и, што је најважније, захвално. Моја супруга га је обожавала и јако ценила јер се понашао као прави момак", присећа се хрватски тренер.

Новак је веровао да ће једног дана бити најбољи на свету. Многи су му се смејали, не и Пилић.

"Страшно пуно смо радили. Кад је дошао, није знао ни сервис ни волеј, мењали смо и грип, али је имао неизмерну жељу за учењем. Кад је имао 15 година, знао сам да ће бити прави играч. Нисам мислио да ће бити број један или број три, али био сам сигуран да ће постати прави професионалац. Једном док је био млађи, рекао је да је његов циљ да буде најбољи на свету. Сви су му се смејали, али ја богами нисам. Не могу рећи јесам ли веровао у то, али сам га пустио да сања јер је имао разлога за то", каже Пилић.

Пилић каже да је захвалан на прилици да ради са Новаком.

"Захвалан сам што сам имао прилику радити с таквим играчем, таквим дететом. На сваки тренинг је долазио пола сата раније, није било шансе да закасни. Никад ништа није заборавио, ни најмању ситницу и увек је био максимално концентриран на тренинг. Јако рано је неке ствари подигао на врло високи ниво. Амбиција, карактер, психа, интелигенција, лукавост... Све то је имао већ као клинац", са задовољством се сећа Пилић.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво