Хрватски Индекс: Федерер је најбољи свих времена? Не, Новак је!

Новак Ђоковић је најбољи тенисер свих времена, нико никад није играо на том нивоу, нико никад није био тако доминантан, па чак и да не престигне Роџера Федерера по броју гренд слемова, тврди у опширном тексту новинар хрватског портала index.hr Армин Хасанбеговић.

Његова прича почиње из чувеног полуфинала Ју-Ес опена 2011. године када је Ђоковић спасао две меч-лопте против Федерера, баш као и у недељу у финалу Вимблдона.

"Налазите се на највећем тениском стадиону на свету. Губите након три и по сата игре. Чини вам се да су сви против вас, и судија и 20.000 навијача и 'Око соколово' и скупљачи лоптица. Преко пута се налази најтрофејнији тенисер свих времена. Исти онај који вам је три месеца раније нанео први пораз у сезони и прекинуо низ од 41 (!) победе. Има две меч-лопте и сервира на једном од својих најдражих турнира. Све је спремно за славље и од вас се очекује само да му на мрежи господски пружите руку и честитате".

"И шта ви направите? Пошаљете све у неку ствар, и судију и 20.000 оних који су навијали против вас и 'Око соколово' које вас је живцирало и скупљаче лоптица. Све. И одиграте најбољи ударац у историји тениса. Преокренете меч."

"Осам година касније налазите се на најпознатијем тениском стадиону на свету. Губите након четири сата игре. Чини вам се да су сви против вас, и судија и 15.000 навијача и 'Око соколово' и скупљачи лоптица. Чини вам се да нико на стадиону не жели да ви прекинете једну од најлепших спортских прича."

"Преко пута се налази најтрофејнији тенисер свих времена. Исти онај који би вам освојеном титулом побегао на можда недостижних шест гренд слемова разлике и можда вас избацио из расправа о највећем. Има две меч-лопте и сервира на свом најдражем турниру. Све је спремно за славље и од вас се очекује само да му на мрежи господски пружите руку и честитате."

"И шта ви направите? Опет пошаљете све у неку ствар, и судију, 15.000 оних који су навијали против вас и 'Око соколово', које вас је живцирало, и скупљаче лоптица. Све. И одиграте најбољи ударац на мечу. Преокренете меч. Најдужи меч у историји финала Вимблдона и један од највећих мечева свих времена. Натерате Американце, који су вас провоцирали, и Британце, који су пљескали вашим двоструким погрешкама, Швајцарце, које сте расплакали, и најтрофејнијег свих времена да сви углас кажу: 'Овај човек је чудо!'"

Аутор истиче да нема дилеме да је Новак најбољи, а признаје да је мислио да то никад неће признати.

"Кад би Новак Ђоковић сутра завршио каријеру, остао би упамћен као најбољи тенисер свих времена. То неће признати само најтврђи обожаватељи Роџера Федерера и Рафаела Надала. Али и њима је све јасно."

У наставку текста Хасанбеговић је изнео бројне бројке које доказују да је Ђоковић без премца, од ривала у финалима, позитивног међусобног учинка против Федерера и Надала, чињенице да је једини освојио све мастерсе, да је побеђивао Надала на шљаци (Федерер није), да је Федерера добио у три финала Вимблдона, а од њега изгубио само прво, 2007. године на Ју-Ес опену, кад је имао 20 година...

"Верујем да ће до краја каријере, можда чак и до краја следеће године, уловити и Федереров рекорд по броју гренд слемова. Чак и да то не успе, остаће најбољи којег смо гледали. Не најтрофејнији, не најомиљенији, не најелегантнији, али најбољи", закључује се у тексту.

Број коментара 19

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво