Ролеркостер емоција који води до финала

У јучерашњем тексту сам нагласио да ће, између осталих, слајс бити један од најважнијих удараца Новака Ђоковића у полуфиналу Вимблдона против Роберта Баутисте Агута. Наравно, на сервис и ритерн се у његовој игри увек обраћа пажња, али је слајс било то нешто што би могло да направи разлику.

Није сад баш као да сам открио рупу на саксији, нити верујем да ће најбољи светски тенисер у припреми мечева обраћати пажњу на моје опсервације (ако уопште чита), али је деловало као да ме је послушао.

Изашао је на Централни терен са јасном намером да, осим нападима, честим променама ритма разбије игру противника.

Баутиста Агут је играч који воли једнообразне размене, ударци су му равни и без много спина, због чега је било потребно онемогућити му да уђе у ритам који жели.

Сада већ дугогодишње искуство праћења Новака научило ме је да приметим расположење у којем излази на терен данас је било очигледно да је потпуно "нашпанован". Разигран, са добрим говором тела, спреман да од првог тренутка стави противника под притисак.

Лаган гем на старту, потом само један изгубљен поен и брејк у другом гему меча. За нешто мање од 10 минута на семафору је писало 3:0, баш захваљујући томе што је Србин савршено комбиновао оно што поседује у арсеналу. Не само да је често користио слајс, него је и дужина његових удараца варирала, па Шпанац ни у једном тренутку није знао шта га очекује.

Велики аплауз који је Баутиста Агут добио пошто се уписао на семафор показао је да публика жели што неизвеснију борбу, али то није омело Новака. До краја сета је још једном одузео сервис Роберту, сада захваљујући препознатљивим ритернима и повео 1-0.

Све је функционисало савршено, али је након тих 37 минута све стало.

"Морао сам да се помучим. Роберто је играо прво полуфинале, али није био нервозан. Играо је врло добро. Можда је био под утиском у првом сету, али је после заиграо одлично. Било је тесно, поготово у првим гемовима трећег сета, где је меч могао да оде у другом смеру. Драго ми је да сам ја имао више успеха", казао је по одласку у свлачионицу.

Две погрешне процене, траљавих неколико потеза и лако препуштен брејк у уводу у други сет, потпуно су преокренули ситуацију на терену.

Момак који је сам изјавио да је већ требало да буде на Ибици почео је савршено да чита Ђоковићеве сервисе и мислим да никада у животу нисам видео некога да тако добро ритернира у континуитету против нашег аса. Оно чега смо се прибојавали, верујем и Новак, десило се готово моментално. Баутиста Агут је ушао у свој мод када ништа не промашује и када равним ударцима готово лепи лоптицу за траву.

Имао је обилату помоћ са друге стране – бранилац титуле је у сваком гему правио најмање по две неизнуђене грешке (многе од њих су биле испод сваког нивоа), због чега није могао ни да примирише брејк лоптама. До претпоследњег гема у сету је освојио само један поен на противников сервис, с таквим исходом није имао шта да тражи.

"Биће ово један од оних дана", каже ми Сале док се обојица врпољимо на ивици седишта.

Нико не воли "те" дане, ја посебно јер их до сада никада нисам преживео успешно. Од те његове реченице уследио је 40-минутни период највеће нервозе, стреса и честих псовки, зачињен најдужим поеном Вимблдона (45 удараца) и низом несвакидашњих одлука које је Новак правио. Тренутак када би се "моментум" опет вратио на његову страну није био ни близу.

"Па знаш, она два његова ритерна...", додао је.

Били смо, да се изразим као локалци, миљама далеко и од једног, а не од два комада.

И онда, када то нико није очекивао (надао јесте), некако је из противничких руку истргао брејк прилику и претворио је у вођство од 4:2. Горенавадени тренутак, упркос предности, није дошао тада. И даље смо стрепели.

Оправдано јер, два-три минута касније, Баутиста Агут гледа како лоптица са Ђоковићевог рама одлази у аут и добија две прилике за рибрејк. Тек када је њих неутралисао, а потом и дошао до предности у сетовима, могли смо мало да одахнемо. Верујем и ви.

Није се момак из Кастељон де ла Плане предавао, пружао је сјајан отпор до краја, али срећом за њега није било повратка.

"Гледаћу га, макар део. Моји тренери ће сигурно пратити. Морам да признам да и ја уживам у њиховим дуелима, то је једно од највећих ривалстава, тако да ће бити фантастично испратити га", прокоментарисао је Ђоковић друго полуфинале између Роџера Федерера и Рафаела Надала.

У овом тексту се нећу бавити тим сусретом, он је свакако гигантски, ипак су двојица од тројице најбољих тенисера свих времена.

Бавићу се само Новаком Ђоковићем – у недељу ће бити важан само он!

Никола Ђукић (NikolaDjukic43) 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи