Хас: Желим титулу пријатељу Федереру, али Новак је благи фаворит

Томи Хас је некада био други играч света и у каријери је освојио 15 титула. На Вимблдону је једном играо полуфинале, на Аустралијан опену чак три пута, док од јуна 2016. године обавља функцију директора мастерса у Индијан Велсу.

Хас је и после каријере наставио помно да прати дешавања у мушком тенису и чест је гост на турнирима широм света.

Тако је и ове године – присутан је од првог дана и за српске медије је опширно говорио о досадашњем току Вимблдона.

"Федерер је посебан по томе што од почетка меча покаже заправо 'колико је велики тениски терен', кроз своје изузетне ударце, углове под којима их изводи и гађа, мешавином свих врста удараца – једноставно, тера вас да стално погађате шта ће одиграти следећи пут. Ако нисте спремни на то, или ако имате сумњу да ћете моћи да се изборите са тим – немате шта да тражите на терену против њега, што смо видели у мечу против Беретинија. Ако не можете барем нешто да промените у својој игри, већ дозволите да вас Роџерова величина и важност момента и наступа на Централном терену Вимблдона потпуно обузму – онда ћете постати само статистика против играча који је победио у 11 од својих последњих 12 мечева одиграних на трави. Исто је и са Ђоковићем кога је немогуће пробити, или са Надалом чији спинови су разорни", почео је причу Томи Хас.

Немац је за Ђоковића имао само једну реч – спектакуларно.

"Он игра тако како игра. Можете да сервирате како желите, али он је један од најбољих ретернера свих времена. Враћа лоптице и смешта их на такве позиције да чак и после одличног сервиса играте тако да се браните. Када је у свом елементу, начин на који се креће и шта ради када му баците лопту на бекенд страну, делује као да немате времена да покријете мрежу. Тако је добар, увек феноменално пласира лопту. То не можете тако лако да уочите када га гледате на ТВ-у, већ само када га гледате уживо. Кретање, жеља за победом – спектакуларно је."

Хас сматра да без обзира што су освојили огроман број титула, Новак, Роџер и Рафа и дале жеље да их освајају. Та глад никад не престаје, што довољно говори о њима.

"Сваки пут када изађу на терен, небитно о ком турниру се ради, мотивисани су. Гренд слемови су нешто посебно, наравно, нико не воли да изгуби, а ту је и тај медијски притисак који је велики, у смислу, ко ће од њих имати највише великих титула на крају. Мислим да су сви свесни тога као што смо и ми да су у питању можда и највећи играчи који ће имати највише титула, тако да су сви веома мотивисани тиме.".

Веома искрено је Томи одговорио и на питање о томе кога види како у недељу подиже пехар у мушком синглу.

"Ако бих да будем себичан, онда желим да победник буде мој пријатељ Федерер, посебно због његових година и зато што неће имати још много шанси наредних година да то уради. Ипак мислим да Ђоковић има највеће шансе да узме трофеј."

Незаобилазно питање било је и о млађим генерацијама које не успевају да се пробију и дубоко су у сенци "велике тројке".

"Не знам шта се дешава младима. Очекивао сам ове године да видим нека имена да се пробију, после победе Циципаса у Аустралији над Роџером, да би после Рафа лако изашао на крај са њим. Очекивао сам и да Циципас буде један од фаворита из сенке овде на Вимблдону, тако да сам сигуран да је разочаран што није одиграо боље. Не знам шта је проблем, то што се игра на три добијена сета не би трабало да буде проблем ако сте добар спортиста и ако сте спремни. То вам даје и већу шансу да се вратите у меч и победите. Топ играчи нам стално показују колико су концентрисани и како играју битне поене најбоље. У пуној су контроли до четвртфинала, полуфинала, што је феноменално. Страшно је тешко ментално бити у таквом стању све време, када добијете други сет знате да морате још један, обично тад и противник крене јер нема шта да изгуби, али они увек имају тај корак више, и можда ови млађи још нису научили како да се носе са тим. Видели смо ове године на Вимблдону да су многе прилике пропуштене, да су многи подлегли атмосфери. Морају да нађу начин да им се то не догађа, можда нису одовољно концентрисани све време."

Вимблдон је дуго био оаза сервис-волеј игре, али се у последње време тај стил изгубио. Делом и због тога што су услови у Лондону спорији, а делом и због чињенице да је све мање играча који форсирају ову тактику.

"Да, свакако да бих волео да их има више. То је и разлог што се још игра на трави. У оваквим околностима све је теже, гледао сам мало меч између Раонића и Пеље. Раонић није сервирао можда онако како најбоље уме, ако не погоди право место, уследи ритерн, тако да су му волеји ишли често врло високо. Другачије је сада, посебно због брзине терена и лоптица, тешко је бити агресиван и изаћи напред. Изађете само када осетите да имате прилику за винер, одиграте волеј. Да имате тај прилаз мрежи и играте више сервис-волеј, стварно бих волео то да видим, али услови то не дозвољавају."

За крај, прокоментарисао је и повратак Ендија Марија после дуге паузе због операције кука.

"Нисам га гледао, али чини се да не осећа болове, што је сјајна вест. Вратити се после тако много времена како би играо са Фелисијаном Лопесом у дублу... Победили су на Квинсу, то је било лепо и забавно гледати. Овде је у мушком дублу изгубио у другом колу, играо и микс дубл са Сереном. И ја сам имао операцију кука, додуше не замену кука те врсте, тако да не знам како се осећа. Сингл је нешто сасвим друго у односу на дубл. Овде мораш да покриваш цео терен, у дублу само пола. Знам колико се ослања на своје ноге. Не знам, волео бих да покуша, нека себи да мало времена да се још опорави и припреми. Знајући колико је посевећен и професионалан, верујем да хоће, али исто тако постоји и живот после тениса, тако да је боље да припази како не би имао већих проблема касније", закључио је Хас.

Никола Ђукић (NikolaDjukic43)

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
21° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се