Бјоркман за РТС: Младима фали менталитет Новака, Роџера и Рафе

Јонас Бјоркман можда није у реду оних највећих легенди тениса – био је крајем прошлог века четврти на планети, освојио је шест титула и на само два гренд слема играо полуфинала (Вимблдон и Ју-Ес опен). Међутим, Швеђанин је толико дуго на АТП туру да је идеалан саговорник на овако великом турниру.

После играчке започео је тренерску каријеру и имао је шта да каже у понедељак, дан резервисан за дружење са бившим тенисерима, који ће играти ветерански турнир у дублу.
Јохансон је био поприлично расположен за разговор и тема звана Новак Ђоковић, Роџер Федерер и Рафаел Надал је дошла природно.

"Увек је лакше када сте близу тих момака, када знате на који начин раде свакога дана, недељу за недељом. Све се своди на константност и свакодневно напредовање. Ако видите како раде ти највећи... Рафа, који је ударао бекхенд скоро па савршено, жели да направи још нешто да му тај ударац буде бољи. Федерер је исто учинио на волеју, када је довео Стефана Едберга. Хтео је да буде оштрији и концентрисанији на мрежи, док је Ђоковић усавршио своје кретање и ритерн. Један је од најбољих ритернера у историји ове игре", казао је Бјоркман за РТС.

Управо је као највећи разлог доминације споменутих играча навео жељу за учењем и надметањем.

"Ти момци имају жељу да буду бољи, иако су освојили по 100 титула. Мислим да млађима то помало недостаје. Зверев има невероватну игру, али ако погледате последњих годину и по дана, нисте видели толико промена у његовом тенису. Игра на исти начин. У томе лежи кључ – упркос сјајним успесима које је 'велика тројка' имала у последњих 10-15 година, не мањка им жеље за напредовањем. То су обично мали детаљи. Исти приступ је потребан и новој генерацији."

Па, шта им онда тачно недостаје да би били попут водеће тројке?

"Менталитет, без дилеме. Не треба се задовољавати ако сте шести, седми или осми на листи. Сви се надамо да ће уприличити борбу и покушати да удаље актуелну генерацију од трона. Жеља је да им преузму врх тако што их победе, а не сачекају да се пензионишу. Неће бити лако јер имамо гладне шампионе, који титуле неће предати тако лако."

Технологије су у тенису поприлично напредовале, што омогућава играчима дугорочност и спремност за највеће напоре. Ђоковић је прави пример како то изгледа.

"На пример, ја сам играо до 36. године. Данашње технологије су много другачије, успутни процеси такође, играчи знају шта да једу, како да се опорављају... У последњих 10 година сведочимо великом напретку када је у питању знање о професионалном тенису и наступању на највишем нивоу овог спорта. Доказују нам то момци сваке недеље. Нисам изненађен што успевају да одрже тело у добром стању јер сада много више знамо како да тренирамо и радимо све праве ствари."

Како сам каже, пре турнира је имао двојицу фаворита, да би након седам дана тениса променио мишљење из више разлога.

"Рекао сам пре турнира да ми је Новак благи фаворит испред Роџера, али пошто су ударили понеку лоптицу на трави, морам рећи да ће Рафа имати велику шансу ове године. Терени су спорији, а он је прошао прву недељу без трошења превише енергије. Свеж је и мислим да су и остали свежи, али бих њега издвојио на прво место јер знам у каквом стању и колико је брза трава."

Швеђанин је током 2015. био део стручног штаба Ендија Марија, односно његов "помоћни" тренер. И даље прати каријеру Британца и верује да ћемо га ускоро видери у препознатљивој форми.

"Не осећа бол и то је најбоља вест за њега и његов тим. Није играо толико дубл мечева у прошлости, па што више буде наступао, то ће се лакше навикавати. Посебно због свих квалитета које поседује. Волео бих да је имао још неколико мечева на Вимблдону, то није лако јер се сваке недеље мењају партнери. Разумно је да нису ушли у велику форму."

Британац је у јануару најавио да ће се на Вимблдону вероватно повући, али је срећом успео да се опорави од друге операције кука и заигра у дублу. Са Пјер-Игом Ербером је завршио учешће у другом колу, док му је преостао наступ са Сереном Вилијамс у миксу. Изгледа да је била добра одлука да се рекету врати нешто спорије.

"Апсолутно, нема сумње. Ако буде здрав, не сумњам да ће се вратити и изазвати најбољу петорку. Једном шампион – увек шампион. Дуго је вукао проблем са куком, то га је избацило и можда ће играти и боље. Без бола и стреса који проузрокује, вероватно ће сваки пут имати осмех на лицу приликом изласка на терен. Паметан потез је био кренути полако, у Квинсу, па овде у дублу. Велика је разлика између сингла и дубла, када вас је двојица, више је до доброг постављања и покривања терена, него до физичке припреме. Помоћи ће ако буде одиграо неколико мечева у миксу, како би се што боље припремио за повратак у појединачној конкуренцији", закључио је Бјоркман за РТС.

Никола Ђукић (NikolaDjukic43)

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи