Ролан Гарос је његов дом, "Шатрије" је његова тврђава!

Само петорица играча освојила су 12 и више гренд слемова у каријери од када се игра тенис. У Опен ери то су учинила четворица, али је Рафаел Надал остварио нешто што вероватно нико никада неће поновити – освојио је 12 пехара само на Ролан Гаросу.

Надал је наставио је са невероватним успесима и исписивањем историје у престоници Француске, овога пута савладавши Доминика Тима у финалу, резултатом 6:3, 5:7, 6:1, 6:1.

"Бик са Маљорке" је на тај начин дошао до 18. трофеја на највећим турнирима, сада има три више од Новака Ђоковића и два мање од Роџера Федерера, који се налази на првом месту вечне листе.

Момак из Манакора је у свом дому, својој тврђави званој стадион "Филип Шатрије", одиграо још један изузетан меч и поправио свој скор на 93 победе и само два пораза. Ако то није довољно задивљујућ податак, а не знам шта је, онда ће следећи затворити било какву недоумицу – Рафа има учинак 101-0 када добије први сет у мечевима на шљаци који се играју у три добијена сета.

"Првенствено, желео бих да честитам Тиму, жао ми је јер је и он заслужио да тријумфује овде. Надам се да ће имати прилику да освоји овај пехар у будућности. Поседује невероватну снагу и страст према овом спорту. Доминиче, велики си радник и увек насмејан. Хвала ти што си инспирација мени и многим малишанима широм света", биле су прве речи новог-старог шампиона.

Остао је велики у победи до које је дошао после нешто више од три сата, али меч није био ни изблиза лак колико се претпостављало.

Аустријанац је успео да се одмори и физички буде спреман и свеж, након дводневног "пакла" са Новаком Ђоковићем, обележеног нехуманим условима за игру. Тим је на почетку ударао из све снаге, спиновима парирао Шпанцу и неким невероватним поенима дошао до брејка у петом гему првог сета.

Тих пет гемова трајало је 27 минута, али је Доминик испустио предност већ у следећем, после чега га је Надал новим брејком сурово казнио.

Чинило се да је тада преломио сусрет и већ исписао добро познати сценарио када до краја само наставља да "меље" противнике. Међутим, 25-годишњак из Винер Нојштата је показао да није џабе четврти на свету, преживео је "ураган" и почео да диже ниво игре.

Увео је други сет у неизвесну завршницу, сачекао благи пад у игри противника, који му је помогао са неколико неизнуђених грешака за 1-1.

Тада смо у потпуности "добили меч", што Американац воли да каже, али је најбољу Рафину дефиницију дала колегиница из Француске – "када га оборите на једно колено и на секунду окренете главу, он то искористи да вас ухвати за гушу".

Надал је знао да следи емотивно пражњење код Тима, нагазио га је у следећих десетак минута колико је трајао пад концентрације и стигао до два брејка. Нанизао је 11 узастопних поена, а у другом сету није изгубио нити један на свој сервис! Ниједан поен! Нула!

На семафору је писало 6:1 после 24 минута, да би истим резултатом добио и четврти сет, после чега је уследио сада већ традиционална прослава падом на шљаку.

"Рафа, ниси реалан шта радиш овде. Није нормално оволико пута освојити титулу на Ролан Гаросу. Права си легенда", узвратио му је Тим.

Сада је једини човек у 143 године дугој историји тениса са 12 трофеја на истом Гренд слему, иза њега је остала и Маргарет Корт (11 пехара Аустралијан опена). Спорт није видео доминацију коју је Надал остварио на шљаци! Нити ће!

"Не могу да опишем како се осећам тренутно. Недавно, нисмо знали да ли ћу уопште бити овде. Хвала мојим пријатељима, породици, екипи и свима који су ме подржавали у најтежим тренуцима."

Након две недеље бројних узбуђења у Паризу, борбе најбољих тенисерки и тенисера међусобно, али и са временским приликама, кући као шампиони одлазе Ешли Барти и Рафаел Надал.

На програмима РТС-а могли сте у директним преносима да пратите мечеве Ролан Гароса, на радију да нас слушате свакодневно, а ја сам се трудио да вам што сликовитије дочарам дешавања из француске престонице. Била је привилегија писати за вас и надам се да сте једнако уживали као и ја.

Поздрављам вас из Париза и заказујем виђање на неком од следећих турнира.

О ревуар!

Никола Ђукић (NikolaDjukic43)

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара